Macron is koronavírusos

A tájékoztatás szerint az elnök PCR-teszten esett át, miután megjelentek nála az első tünetek. Emmanuel Macron „továbbra is dolgozik, és távolságból látja el az elnöki feladatait” – olvasható a francia elnök irodájának közleményében.


A köztársasági elnök jövő hétre tervezett libanoni útját elhalasztotta.

Egyelőre nem ismeretes, hogy Emmanuel Macron hogyan fertőződött meg, de karanténba vonult Jean Castex miniszterelnök is, aki az államfő egyik kontaktszemélye, jóllehet neki nincsenek tüneteit – közölte a miniszterelnöki hivatal. Helyette a kormány koronavírus-elleni oltási stratégiáját csütörtökön a szenátusban Olivier Véran egészségügyi miniszter mutatja be.

A köztársasági elnök kontakszemélyei közül Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke is bejelentette, hogy hétnapos karanténba vonul. Feltehetően a kormány több tagja is hasonló bejelentést tesz a nap folyamán, miután a szerdai kormányülésen valamennyi miniszter Emmanuel Marcon közelében lehetett.

Az elnöki hivatal azt is közölte, hogy az államfő feleségének, Brigitte Macronnak nincs semmilyen tünete, de ő is karanténba vonult. Őt legutóbb kedden tesztelték koronavírusra, mielőtt látogatást tett a párizsi Saint-Louis kórház gyerekosztályán.

Franciaországban a járvány kezdete óta kétmillió koronavírusos esetet regisztráltak, a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint már több mint 59 472-en haltak meg a fertőzés következtében.

A világ vezető politikusai közül már többen átestek a betegségen. Megfertőződött már Jair Bolsonaro brazil vagy Donald Trump amerikai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök, és Andrzej Duda lengyel, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. António Costa portugál miniszterelnök önkéntes karanténba vonul, mert nemrég találkozott Macronnal.