A zsidó közösség egységéről beszélt a BZSH elnöke az EMIH rendezvényén

A Neokohn főszerkesztője

 

A Jewish Telegraphic Agency is beszámolt arról, hogy az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség hanukai rendezvényén kedd este Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközségek elnöke is részt vett.

A 13. kerületi Újlipótvárosi Zsilip Zsidó Közösségi Központban megtartott rendezvényen, mely része volt az EMIH zsido.com Facebook-oldalán hanuka minden estéjén élőben közvetített eseménysorozatnak, Mester Tamás BZSH elnöke Glitzenstein Smuel rabbival, a központ vezetőjével együtt gyújtotta meg a hanukai gyertyákat.

A JTA arról számol be, hogy Mester szervezete a Mazsihisz legnagyobb taghitközsége, a neológ zsidóság fővárosi képviselője. A Zsilip az EMIH – Magyar Zsidó Szövetséghez tartozik, amely ortodox, és a chábád lubavicsi mozgalom iránt elkötelezett.

„A belső megosztottsággal küzdő Mazsihisz az utóbbi években egyre több kérdésben, többek között a magyar politikában is összecsapott az EMIH-el. A Mazsihisz szigorú retorikát alkalmazott az ország kormánya ellen, Radnóti Zoltán, a Mazsihisz prominens vallási vezetője nyilvánosan ítélte el EMIH-et, mondván »az eladta« a közösséget a kormánynak”

– számol be a Jewish Telegraphic Agency.

A lapunknak nyilatkozó Glitzenstein Smuel rabbi arra hívja fel a figyelmet, hogy a két rivális hitközség nézeteltérései általában nem gyűrűznek le a közösségek szintére: „A Nagyfuvaros utcai zsinagógában, ahol korábban rabbi voltam, rendszeresen vendégeskedtek neológ vallási vezetők, akikkel nagyon jó a kapcsolatom. Sajnos vannak néhányan akik feszültséget szítanak, de én úgy látom, hogy a zsidó közösségek békében élnek egymás mellett, hozzánk például nagyon sokan jönnek át neológ zsinagógákból.”

Mester Tamás a közvetítésen lejátszott videóüzenetben úgy fogalmazott, hogy „nemzedékek óta a Nagyfuvaros utcai zsinagógába járt, mely zsinagógának korábban Glitzenstein rabbi volt vallási vezetője. Az ott töltött évek csodálatos példái voltak annak, hogy egy chábád irányzathoz tartozó rabbi egy neológ közösségben szolgál.” A BZSH elnöke lapunknak hozzátette:

„személyes baráti jó kapcsolat fűz Glitzenstein rabbihoz és mivel a zsidó közösség egészéről beszélünk, ráadásul hanuka ünnepe van, nincs helye a szembenállásnak semmilyen okból.”

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija lapunk arra a kérdésére, hogy mit szól a közös ünnepléshez annak fényében, hogy a BZSH feletti szervezet, a Mazsihisz vezetőinek részéről az elmúlt években számos támadás és bírálat érkezett az EMIH irányába (mint emlékezetes 2017-ben Heisler András Mazsihisz elnök Köves Slomó rabbit „udvari zsidónak” titulálta) azt mondta:

„nagyon veszélyesnek tartom azt a gyűlöletkultúrát, amelyet a Mazsihisz egyes vezetői az utóbbi években meghonosítottak, egymás bojkottálása a Mazsihisz Zoltai-Feldmájer vezetése alatti érájában fel sem merült volna. És persze fel nem merült fel a rabbik között sem. A lehető legtermészetesebb dolognak tartom, hogy közösen ünneplünk, beszélgetünk, olykor vitatkozunk, de a bojkottálni végzetes hiba”.

Köves Slomó hozzátette:

„Örülök, hogy vannak olyan vezetők a budapesti hitközségben, akik örömmel veszik az EMIH meghívását egyben remélem, hogy egy új tendencia kezdetének lehetünk tanúi.”