Trump iráni különmegbízottja szerint Izraelnek joga van megvédeni magát

A merényletekkel szemben általános kritika, hogy a célpont egyszerűen pótolható, míg maga a merénylet fokozza a konfliktust. Az Egyesült Államok iráni különmegbízottja, Elliott Abrams szerint azonban ez a kritika Irán és Mohszan Farizade atomtudós esetében nem helytálló. „Hiba lenne azt gondolni, hogy az iráni tisztviselők cserélhető fogaskerekek egy gépezetben, és nem töltenek be különleges szerepet” – mondta Abrams a The Times of Israelnek adott interjújában.

Izrael és az Egyesült Államok azzal vádolta Farizadét, hogy Irán atomfegyver-programját vezeti. Abrams tartózkodott a merénylet felelőseinek megnevezésétől, de annyit elmondott:

„Izraelnek joga van megvédenie magát”.

Irán Izraelt vádolja a merénylet elkövetésével, Abrams pedig hangsúlyozta: „senki nem tudott többet az iráni atomprogramról, mint Farizade”.

Abrams szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök mindenkit megelőzött egy lépéssel azzal, hogy felismerte: az iráni atomalku akár veszélyes is lehet, és már 2015-ben ellenezte azt. „Elmondta, hogy mi a gond a megállapodással, és az idő őt igazolta” – mondta az izraeli miniszterelnök álláspontjáról Abrams. A megválasztott amerikai elnök, Joe Biden jelezte, hogy visszaléptetné az Egyesült Államokat a Trump által egyoldalúan felmondott atomalkuba, Netanjahu mellett pedig a Trump-adminisztráció is ellenvetését fejezte ki.

„Úgy gondoljuk, hogy az atomalku egy hibás megállapodás volt. Ebben egyetértünk Netanjahuval”

– erősítette meg Abrams az amerikai álláspontot.

A diplomata arról is beszámolt, hogy ő és néhány Trumphoz közeli politikus találkoztak Biden csapatával, és próbálták meggyőzni őket arról, hogy 2015 óta sokat változott a helyzet, és az atomalku ma már nem állná meg a helyét. Hangsúlyozta: a Trump-adminisztráció emberi jogi és terrorellenes szankciókat is bevezetett Iránnal szemben.

„Biden mivel magyarázná ezeknek a szankcióknak a feloldását, ha az irániak nyilvánvalóan megsértik az emberi jogokat? Hogyan lehetne feloldani egy terrorellenes szankciót olyan személlyel szemben, aki terrorszervezetben vesz részt?”

– tette fel a kérdéseket a különmegbízott.

Netanjahu álláspontáról elmondta: nem tekinti harcnak az izraeli kormányfő véleményét. „Nem látom, hogy Netanjahu harcolna. Azt mondja: itt vannak a problémák, ezek a kritikák, itt vannak a gyengeségek, itt vannak azok a dolgok, amiken javítani kell. Nem lenne igazságos azt mondani, hogy az izraeli kormány soha ne hangoztassa a nézeteit nyilvánosan, hiszen más kormányokhoz sem viszonyulunk így” – fejtette ki Abrams.