TEV: A közbeszédben nincs helye antiszemita toposzoknak

„Aggodalommal vettük tudomásul, hogy egy IX. kerületi ingatlaneladás kapcsán kialakult vitában ismét előkerült az antiszemita kártya” — olvasható a Tett és Védelem Alapítvány közleményében.

A Tények.hu birtokába jutott hangfelvétel alapján Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester a következőket mondta egy online önkormányzati ülésen:

„Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk. Viszont a rohadt, szemét, zsidó befektető az nem építhet 1200 négyzetméteren többet. Ugye?”

A városvezető szerint a szóban forgó telek eladásáról a képviselőtestület már 2020 elején döntött, most viszont a polgármestert támogató politikai koalíció néhány tagja az értékesítés ellen foglalt állást.

Baranyi Krisztina a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írja, hogy az ominózus mondat a több órás online vita végén hangzott el.

„Ekkor már nem maradt más érv az álláspontjuk mellett, mint amit én ebben a kérdésben valóban provokatívan felteszek: csak nem a befektető származása ellen van kifogásuk?”

– fogalmaz. Egyúttal megjegyzi, hogy jogi eljárást indít a hazugságokat terjesztő sajtótermékekkel szemben.

A sajnálatosnak és károsnak tartjuk, hogy az utóbbi időszakban egyre több politikai, gazdasági természetű vitában a zsidóságot használják aduászként, sokszor taszító sztereotípiák és negatív karaktervonások kíséretében. Problémásnak tartjuk, hogy egy felelős közéleti szereplő nyilvános vitában ilyen meggondolatlan képzettársítást enged meg magának, függetlenül a politikai hovatartozásától és motivációitól. Valamennyi politikai és közéleti szereplőt önmérsékletre, higgadtságra szólítunk fel, és határozottan elítélünk minden antiszemita toposzok mögé bújtatott érvelést a közéleti vitákban.

— zárul a TEV közleménye.

Baranyi: nem nekem voltak antiszemita felhangjaim

„…rohadt, szemét zsidó…” – mondta egy, hétfőn nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere. Erről, és a kerületében állítandó Black Lives Matter (BLM) tematikájú szoborról kérdeztük.