Hollandiában is lesz antiszemitizmus-megbízott

Németországhoz, és több más államhoz hasonlóan Európa toleráns mintaállamában is szükségessé vált egy külön antiszemitizmus-ügyi koordinátor kinevezése — olvasható a TEV honlapján.

A lépést a holland zsidó közösség „nehéz szívvel”, de üdvözölte.

Hollandiának a jövőben lesz antiszemitizmus-ügyi nemzeti koordinátora – jelentette be az ország igazságügy-minisztere, Ferd Grapperhaus. A European Jewish Association közleménye szerint holland parlamenti képviselők a zsidó közösség nyomására már korábban szorgalmazták egy ilyen különleges tanácsadói poszt létrehozását, miután az elmúlt időszakban megnőtt az antiszemita atrocitások száma az országban.

Az új koordinátor feladata elsősorban az lesz, hogy jogi szempontból adjon tanácsokat a kormánynak az antiszemita jelenségek kezelésében, és segítsen fenntartani a holland zsidó közösség biztonságát. Ellen Van Praagh, a hollandiai régióközi rabbinátus (IPOR) elnöke üdvözölte a lépést, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt napokban saját zsinagógáján és az utrechti liberális zsinagóga bejáratán is megjelentek horogkeresztek, annak jeleként, hogy a koronavírus-járvány „a legrosszabbat hozta elő az emberekből.”

Horogkeresztek az utrechti zsinagóga bejáratán

Mint elmondta, a pandémia idején előjöttek a régi klisék a zsidókról, amelynek következtében Hollandiában riasztó méreteket öltött az antiszemitizmus. Hollandia főrabbija, Binyomin Jacobs ha „nehéz szívvel is”, de szintén üdvözölte a lépést, jellemzőnek tartva, hogy még egy olyan országban is szükség van egy ilyen új tisztség létrehozására, mint a híresen toleráns, sokszínű Hollandia.

A brüsszeli központú Európai Zsidó Szövetség (European Jewish Association) elnöke, Menachem Margolin rabbi pedig hangsúlyozta: az EJA az európai antiszemitizmus visszaszorítása érdekében minden európai államot felkért ilyen megbízottak kinevezésére, és többen meg is fogadták a tanácsot. Így most már Hollandia is csatlakozott azon európai országokhoz, ahol külön kormánymegbízott feladata kiirtani az antiszemitizmus vírusát, párhuzamosan a Covid elleni küzdelemmel.

A cikk folytatása itt olvasható.

Köszönetet mondott Orbán Viktornak Izrael és a zsidóság melletti kiállásáért az Európai Zsidó Szövetség elnöke

„A valódi vezetés ismérve kiállni valamiért, ami helyes és valami ellen, ami nem az, szemben akár egy nyilvánvaló konszenzussal is. Becsületességet, bátorságot, elszántságot mutat”