Lemond William Barr, az Egyesült Államok legfőbb ügyésze

Jövő héten távozik az Igazságügyi Minisztériumtól William Barr legfőbb ügyész. Távozását Donald Trump jelentette be hétfőn este a Twitteren. A leköszönő elnök azt írta, Barr kiváló munkát végzett, és karácsony előtt elmegy, hogy a családjával tölthesse az ünnepeket, bejegyzéséhez mellékelte a lemondó levelet is – számol be a Fox News.

A következő időszakban Jeff Rosen főügyész-helyettes lesz a megbízott főügyész, az ő helyettese pedig Richard Donoghue lesz – írja a Fox News. Barr már George H. W. Bush elnöksége alatt is főügyész volt.

A levélben Barr Trump tevékenységét méltatta, és úgy véli, a leköszönő elnöknek példátlan ellenszélben kellett helytállnia.

„Már a 2016-os győzelmi beszédét, amiben ellenfeleihez fordult, és arra kérte őket, fogjanak össze az amerikai nép érdekében, ellenállás fogadta”

– idézte fel Barr.

„A kampány legalja pedig az volt, amikor őrült és alaptalan vádakkal illették Trumpot, hogy összejátszik Oroszországgal”

– tette hozzá. Méltatta Trump gazdasági eredményeit is: úgy látja, hogy a leköszönő elnök a „legerősebb és legrugalmasabb” amerikai gazdaságot hozta össze. Amellett, hogy a hadsereg tekintélyét is visszaállította, mások számára lehetetlennek tűnő békeszerződéseket kötött a Közel-Keleten.

Barr bravúrosnak nevezte az amerikai vakcinafejlesztést is, és úgy gondolja, több millió életet fognak megmenteni az „elképzelhetetlenül gyorsan” kifejlesztett oltóanyaggal. December elején azt is elmondta: az Igazságügyi Minisztérium nem talált bizonyítékot széleskörű választási csalásra.

Barr azután mondott le, hogy Trump hétvégén dühös bejegyzésben fejezte ki csalódását vele szemben. A leköszönő legfőbb ügyész már a választás előtt tudott a Hunter Biden ellen folyó eljárásról, de addig nem hozta azt nyilvánosságra. „Miért hallgatta el Bill Barr az igazságot Hunter Bidenről? Ez nagy hátrányt jelentett a republikánusoknak a választáson!” – írta hétvégén Trump a Twitteren.