Már hivatalos: Biden lesz az elnök január 20-tól

Hétfő este az elektori testület hivatalosan is elnökké választotta Joe Bident, éppen olyan arányban, ahogy négy évvel ezelőtt Trumpot. A megválasztott elnök hétfő esti beszédét minden nagyobb amerikai televízió élőben közvetítette – írja a Fox News.

„Az Amerika lelkéért vívott csatában a demokrácia győzött” – mondta Biden, Trump jogi erőfeszítéseit pedig a demokrácia elleni példátlan támadásnak nevezte.

„Itt az idő egy új fejezetet nyitni. Egyesülni. Gyógyulni”

– tette hozzá a leendő elnök.

Biden kiemelte, hogy a koronavírus-járvány ellenére olyan történt, amire kevesen számítottak: az Egyesült Államok történetében idén szavaztak a legtöbben. Hozzátette: az amerikai nép akaratát ünnepelni kellene, nem támadni.

Biden 306-232 arányban győzött az elnökválasztáson Donald Trumppal szemben – hasonlóan a négy évvel ezelőtti eredményhez, amikor Trump ugyanilyen arányban győzte le Hillary Clintont.

„Akkor Trump ezt a különbséget földcsuszamlás-szerűnek nevezte, tehát ez még a saját mércéje szerint is egy tiszta győzelem” – magyarázta Biden.

Trump nem ismerte el vereségét, és továbbra is azt állítja, hogy választási csalás történt. A Twitter sorozatosan figyelmeztetéssel látja el a még hivatalban lévő elnök posztjait, amiben leírják, hogy a választási csalásról szóló állításai vitatottak.

Trump rendre szóba hozza a 74 millió szavazóját is, azt viszont nem említi meg, hogy Bidenre még ennél is több, 81 millió voks érkezett.

Biden a beszédében kikötötte: minden amerikai elnöke lesz, és azokért is ugyanolyan keményen fog dolgozni, akik nem rá szavaztak, mint azokért, akik neki szavaztak bizalmat.

Vlagyimir Putyin orosz államfő táviratban gratulált Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson elért győzelemhez – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

Az orosz vezető sikereket kívánt a megválasztott amerikai elnöknek, és kifejezte meggyőződését, hogy a globális biztonság és stabilitás ügyében rendkívüli felelősséggel bíró Oroszország és Egyesült Államok képes lesz a nézeteltérései ellenére reálisan hozzájárulni a világban jelentkező számos probléma és kihívás megoldásához.

Putyin hozzátette, hogy ennek figyelembevételével az egyenlőség és egymás kölcsönös tiszteletben tartása elvén alapuló orosz-amerikai együttműködés megfelelne mindkét ország népe és a nemzetközi közösség érdekeinek. Kifejezte készségét a Bidennel való együttműködésre és kapcsolatfelvételre.