„Zöld útlevelet” kaphatnak a beoltott izraeliek

Benjamin Netanjahu lehet az első vezető a világon, aki megkapja a koronavírus elleni oltást, január végéig akár kétmillió embert is beolthatnak Izraelben.

„Zöld útlevéllel” mehetnének kulturális rendezvényekre, étterembe, vagy külföldre azok az izraeliek, akiket már beoltottak a koronavírus ellen – írja a The Times of Israel. Ráadásul a papírral rendelkezőknek nem kellene karanténba vonulni, ha diagnosztizált koronavírusossal érintkeztek. Chezy Levy, az egészségügyi minisztérium főigazgatója elmondta: nemzetközi oltási kártya kiadását is tervezik, ami a külföldre utazó izraelieknek nyújthat előnyöket. Az útlevelet két héttel a második vakcina beadása után állítanák ki.

Az egészségügyi minisztérium külön központot hoz létre a közösségi médiában terjedő dezinformációk visszaszorítására is. A közösségi médiás csapat együttműködik a Facebook izraeli részlegével és az igazságügyi minisztériummal, így hatékonyabban távolíthatják el a problémás posztokat. Szélsőségesen kártékony posztok esetén akár a rendőrség beavatkozását is kérhetik.

Felmérések szerint az izraeliek 50-75 százaléka idegenkedik a vakcinától, különösen attól tartanak, hogy a rohamtempóban kifejlesztett oltás nem biztonságos.

A kormány viszont már a tömeges oltásra készül, a tervek szerint az első adagokat vasárnap adhatják be. Az egészségügyi minisztérium médiaszemélyiségeket és hírességeket is felkét, hogy videón keresztül ösztönözzék az embereket az oltásra.

Benjamin Netanjahu lehet az első izraeli, és az első vezető politikus a világon, aki megkapja a koronavírus elleni védőoltást. „Már látjuk a járvány végét. Addig is arra kérek mindenkit, tartsa be a szabályokat” – mondta Netanjahu Tel-Avivban. „Kihagyni az oltást sokkal nagyobb kockázat, mint beoltatni magunkat, ezért én leszek az első, aki megkapja. Mindenkitől azt várom, hogy beoltassa magát” – tette hozzá a kormányfő. Az egészségügyi miniszterrel együtt akár már szombaton, vagy korábban megkaphatják az oltást, az eseményről pedig felvétel is készül. Reuven Rivlin elnök és a kórházak igazgatói szintén az elsők között lesznek, akik megkapják az oltást, utánuk következhetnek az egészségügyi dolgozók.

Eközben az egészségügyi minisztérium leállítja az izraeli vakcina fejlesztését, mert nem látják értelmét, ha egy már jóváhagyott vakcinát milliók kaphatnak meg hónapokon belül. A vakcinát a védelmi minisztérium biológiai intézete fejleszti, akik szívesen folytatnák az eddigi munkát, és meglepődtek az egészségügyi minisztérium ötletén. A Pfizer vakcináját az egészségügyi minisztérium szerint napokon belül engedélyezhetik Izraelben: a több milliós rendelés első szállítmánya szerdán landolt a tel-avivi repülőtéren. Netanjahu célkitűzése szerint naponta 60 ezer ember kaphatja meg az oltást Izraelben, ami azt jelentené, hogy januárra kétmillió embert tudnának beoltani.

Izraelben már közel háromezer áldozatot szedett a koronavírus-járvány.

Csütörtökön érkeznek az első vakcinák Izraelbe

A tömeges oltás csak márciusra várható.