Csütörtökön érkeznek az első vakcinák Izraelbe

A tömeges oltás viszont csak márciusban jöhet. A minisztérium milliókat oltana be heteken belül, de az egészségügyi szervezetek nem bírnák a terhelést – szól a Times of Israel beszámolója.

100 ezer adag koronavírus elleni oltóanyag érkezik csütörtökön a Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőtérre. Az első százezres szállítmány egyfajta kísérletként szolgál arra, hogyan tudják eljuttatni a betegekhez a -70 fokos tárolást igénylő oltóanyagot.

A dél-izraeli Negev régióban már felépítették a nemzeti vakcinatároló és elosztóközpontot, ami több millió adag oltóanyag egyidejű tárolására is alkalmas, az izraeli hadsereg pedig felajánlotta a segítségét a vakcinák kiszállításában.

Reuven Rivlin elnök azt írta közösségi oldalán: készen áll a vakcinák fogadására.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök korábban elmondta:

Izrael nyolcmillió adag vakcinát rendelt a Pfizertől, amivel négymillió embert tudnak beoltani. December végéig az összes vakcina fele már megérkezhet az országba. Pénteken az amerikai Moderna gyógyszercéggel is szerződést kötött Izrael további hatmillió adag oltóanyag megvásárlására.

Vasárnap az egészségügyi minisztérium arra kérte az egészségügyi szervezeteket, hogy készítsék elő kétmillió ember oltását egy hathetes időszakon belül. Az országban működő négy szervezet viszont nehezen fogja tudni tartani a lépést: a Clalit 40 ezer embert tudna beoltani egy nap alatt, a Maccabi 25 ezret, a Meuhedet 10 ezret, a Leumit pedig 7 ezret.

A közvélemény-kutatások szerint sokan tartanak attól, hogy a gyors jóváhagyási folyamat miatt a vakcina kevésbé biztonságos, és az izraeliek jelentős része idegenkedik az oltástól.

Az első oltásokat várhatóan az egészségügyi dolgozók, az idősek és a krónikus betegek fogják kapni. Dr. Sharon Alroy-Preis, az egészségügyi minisztérium közegészségügyi vezetője szerint hónapokba is telhet, mire az átoltottság hatással lesz a járványügyi adatokra. Egy kormányülésről kiszivárogtatott információ szerint a tömeges oltás csak márciusban indulhat be Izraelben. Az egészségügyi miniszter, Yuli Edelstein szerint

az ország egy harmadik hullámmal néz szembe, és ha napokon belül nem vezetnek be szigorú korlátozásokat, akkor elkerülhetetlenné válik a teljes lezárás.

Jól bevált gyógyszerekkel szállna szembe a koronavírussal Izrael

Koleszterinszint-csökkentő és féreghajtó is van a kísérlet alatt álló gyógyszerek között.