Jól bevált gyógyszerekkel szállna szembe a koronavírussal Izrael

Koleszterinszint-csökkentő és féreghajtó is van a kísérlet alatt álló gyógyszerek között.

Miközben tudósok versenyeznek a Covid-19 elleni gyógymód fejlesztésén, a Tel-Avivi Egyetem és a MedInside intézet közös online előadásán a már forgalomban lévő gyógyszerek kaptak főszerepet – írja az Israel21C.

Az új gyógyszerek fejlesztése akár több millió dollárba is kerülhet, tesztelésük pedig évekig is eltarthat, néhány izraeli tudós pedig praktikusabbnak tartaná, ha a már forgalomban lévő gyógyszerek lennének alkalmazva a betegséggel szemben.

„A világszerte engedélyezett 9 ezer gyógyszer között vannak, amiket át lehetne alakítani úgy, hogy hatékonyak legyenek a Covid-19 tüneteivel szemben”

– állítják az esemény szervezői.

„Ahelyett, hogy feltalálnánk a spanyolviaszt, arra kellene összpontosítanunk, hogy kiszúrjuk a lehetséges hatékony gyógyszereket, kiválasszuk közülük a legbiztonságosabbakat, és gyors értékelési módszerekkel hitelesítsük a hatékonyságukat”

– tették hozzá.

A tudósok koleszterinszint-csökkentők és egy féreghajtó mellett olyan gyógyszerekkel is kísérleteznek, amiket fekélyekre, szívritmus zavarra,vagy merevedési zavarokra alkalmaznak.

„Ezeknek a gyógyszereknek olyan jótékony hatásai is lehetnek, amik enyhítik a Covid-19 tüneteit. Külön-külön, vagy akár kombinálva is alkalmazhatóak”

– mondta Moshe Rogoshnitzky, a MedInsight ügyvezető igazgatója.

A koronavírus okozta betegség leginkább kezelésre szoruló tünetei a légzési elégtelenség, szívelégtelenség, a vérzékenység és a veseelégtelenség – ezek a vírus terjedésével mind egyre súlyosabbá válhatnak.

Például a fekélyek elleni Famotidinről, ami havonta 5 dollárba kerül, védi a szívet is és vírusölő hatású, nemrég kiderült, hogy hatékony a koronavírussal szemben is. „Ez volt az egyik szer, amivel Donald Trumpot kezelték” – mondta Rogosnitzky.

Dr. Yaakov Nahmias, a Héber Egyetem kutatója szerint afenofibrát tartalmú koleszterinszint-csökkentő gyógyszer megakadályozza a koronavírus elszaporodását a tüdőben. Nahmias és csapata összesen 1531 tel-avivi és jeruzsálemi beteg adatait hasonlította össze, hogy bizonyítsák, a fenofibrát csökkenti a Covid-19 súlyos lefolyásának kockázatát, például az elhízottaknál.

„Bár a koronavírus a tüdőt károsítja, az elhízás még az asztmánál is nagyobb kockázati tényező”

– mondta Nahmias, és hozzátette, ezek a szerek ugyan nem gátolják a fertőzést, de a tüneteket képesek enyhíteni.

„A fenofibráttal kezelt betegek átlagosan öt nappal kevesebbet töltöttek kórházban, és az intenzív osztályra kerülés esélye 45 százalékról 8 százalékra csökkent náluk”

– mondta Nahimas, hozzátéve, hogy ugyanezeknél a betegeknél megfigyelték, hogy a tüdőgyulladás is enyhébb lefolyású volt.

Dr. Ariel Israel, a Clalit Health Services igazgatója szerint három másik közönséges koleszerinszint-csökkentő, az ubikinon, az ezetimibe és arozuvasztatin is hatékony a koronavírusos tünetekkel szemben. Israel biztonságos és széles körben alkalmazott gyógyszerként hivatkozott a három szerre, amiknek a hatékonyságát felügyelt kísérletek bizonyíthatják.

Dr. Eli Schwartz, a Sheba Medical Center egyik alapítója az ivermectin nevű féreghajtó szerrel végez kísérletet. A szer hatását 100, enyhe, vagy közepes tünetekkel rendelkező izraeli koronavírusos betegen figyeli meg. Az izraeli vizsgálat ugyan még tart, de egy ausztrál kutatás már megállapította, hogy egyetlen ivermectin kezelés 5000-szeresére gyorsította a vírus csökkenését a szervezetben.

Bolívia és Peru már jóváhagyta az ivermectin alkalmazását koronavírusos eseteknél.

„Floridában és Egyiptomban is alkalmazzák az ivermectint, hogy ne terjedjen tovább a családokban a vírus. Ez egy régóta alkalmazott, nagyon biztonságos gyógyszer, ami egyben vírusölő is. A vírus szaporodását az enyhe tünetekkel rendelkező betegeknél gyakran figyelmen kívül hagyják. Egy, a betegség korai szakaszában alkalmazott vírusölővel pedig elkerülhető a házi karantén”

– mondta Schwartz.

A gyógyszer széleskörű népszerűsége ellenére magyar kutatók szerint az ivermectin egy veszélyes szer. Sarkadi Balázs akadémikus a  Magyar Tudományos Akadémia oldalán a következőt írta: „Az ivermectin széles spektrumú parazitaellenes szer, amelyet elsősorban az állatgyógyászatban alkalmaznak, de néhány esetben elhanyagolt, súlyos trópusi parazitafertőzésekben emberen is használják, többnyire külsőleg, kenőcs formájában. Az ivermectin a paraziták specifikus idegrendszeri elemeit támadja, de az emlősök, így az ember idegrendszerét is súlyosan károsíthatja.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraeli tudósok visszafordítanák az öregedés folyamatát

A hiperbár oxigénterápia (HBOT) egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát egy izraeli kutatás szerint.