Ezúttal rendőri brutalitással vádolja Izraelt a New York Times

Ira Stoll, az Algemeiner szerzője szerint a lap elfogult, a cikk pedig tele van ellentmondásokkal.

„Tombol a rendőri brutalitás Izraelben” – áll a New York Times címlapján. Miért éppen Izraelt választották, miért nem bármelyik másik országot, ahol szintén probléma a rendőri brutalitás? A cikk nem hivatkozik statisztikákra a rendőrök által elkövetett lövöldözésekkel kapcsolatban, és nem veti össze Izrael adatait más országokéval. Izrael engedi, hogy ilyen cikkek jelenjenek meg az országról, míg más országokban börtönbe vetik az újságírót.

A Times keményvonalas baloldali olvasói tehát megkapják azt a képet Izraelről, amire vágynak – írja Ira Stoll a The Algemeinerben megjelent véleménycikkében.

Stoll úgy látja, hogy a Times cikke tele van belső ellentmondásokkal. Például, azt írják, hogy „ugyan ritka, hogy halálesettel végződik egy rendőri intézkedés, kizárólag kisebbségekkel szemben történik hasonló”. Arra hivatkoznak, hogy tavaly 13-an haltak meg rendőri intézkedés közben Izraelben, közülük 11 palesztin és két etióp származású volt. Lejjebb viszont azt írják: „a kisebbségekkel szembeni támadásokat nehéz bizonyítani, mert a rendőrség nem gyűjt adatot az áldozatok származásáról”.

A Times által javasolt megoldásnak sincs értelme – írja Stoll. „Az Egyesült Államokban az Igazságügyi Minisztérium Polgári Jogi Osztálya foglalkozik a rendőri túlkapásokkal, de Izraelben nem működik olyan szervezet, ami szembeszállna a rendszerszintű rendőri brutalitással. Az USA-ban a felperesek sokmillió dolláros kártérítést kaphatnak, az izraeli bíróságok ezzel szemben gyenge hátteret biztosítanak az áldozatoknak” – áll a Times cikkében.

Nem mintha a Polgári Jogi Osztály visszaszorítaná a rendőri brutalitást az Egyesült Államokban, ahol a járvány ellenére tömegtüntetéseket gerjesztett egy-egy eset, és sokan a rendőrségtől való forráselvonásban látják a megoldást. Ha ez nem működik az USA-ban, miért kellene átvennie Izraelnek? – kérdi Stoll.

Önmagában nincs sok értelme a Times cikkének, de ha egy Izrael elleni lejáratókampány részeként tekintünk rá, máris értelmet nyer.

A cikkben ráadásul a cionizmusra gyarmatosításként hivatkoznak, ami szintén egy Izrael-ellenes hazugság – teszi hozzá Stoll.

„Badi Hasisi, a Héber Egyetem kriminológiai intézetének elnöke szerint az erőszak mélyen beágyazódott az izraeli rendőrség kultúrájába. Az izraeli rendőrség a britek Palesztinában fenntartott félkatonai szervezeteiből alakult ki, gyarmati rendőrségként ők leginkább felkelésekkel foglalkoztak, és azzal, hogy minden felső korlátozás nélkül mozgósíthatóak legyenek” – mondta Hasisi professzor. Stoll szerint viszont éppen a zsidók voltak azok, akiket a brit rendőrség megpróbált megakadályozni a felkelésben.

A Washington Free Beacon nemrég arról számolt be, hogy az Izrael-ellenesek megpróbálják megakadályozni az Izrael és az Egyesült Államok rendőrségei közti együttműködést.

A Times cikke kétségtelenül segít ebben: az elfogultság „beágyazódott a kultúrájukba” – zárja cikkét Stoll.

Izraeli annektálás: Előhúzta az „apartheid” kártyát a The New York Times

Szokatlan, hogy a The New York Times vezércikkben nevezzen apartheid-szerűnek egy országot, Izrael esetében ezt mégis megtették.