Óriási hanuka-ünnepséget rendeznek Dubajban

Fellendítette a zsidó kulturális életet az Ábrahám-megállapodás, és az izraeli turisták is ellepték az Egyesült Arab Emírségeket.

A Burdzs Kalifához tartozó Armani Hotelben rendezik az Egyesült Arab Emírségek első nyilvános hanuka-ünnepségét. Az eseménysorozat szervezői minden este 500 zsidó érdeklődőre számítanak, helyiekre és turistákra egyaránt. A világ legmagasabb épületének lábánál felállították a menórát is, és minden este koncert és ünnepség várja az érdeklődőket – írja a COLLive.

„A menóra a vallási tolerancia ősrégi jelképe”

– mondta Levi Duchman, az Egyesült Arab Emírségek rabbija. Duchman azt is elárulta, hogy az Egyesült Arab Emírségekbeli Chabad már 2000 menórát és gyertyakészletet rendelt be, amit szétosztanak olyan zsidó családok között, akiknek otthon nincs menórájuk.

„Az elmúlt napokban húszezer kóser csirkét rendeltünk”

– meséli Duchman az esemény szervezéséről. Az ország vezető rabbija Nechamy Levitinnel együtt maga is részt vesz az ünnepségen, akit ő nevezett ki az egyre növekvő zsidó közösség vezetésére.

„A feleségemmel alig várjuk, hogy csatlakozzunk ehhez a csodálatos közösséghez. A célunk, hogy a hanuka fényét kiterjesszük az egész évre”

– mondta Levitin a Chabad.org portálnak.

Dubajban és Abu-Dzabiban nem csak koncertek lesznek, hanem az ország egyetlen zsidó oktatási intézménye, a Talmud Tóra is ünnepi programokkal készül a gyerekek és szüleik számára.

„Megható, hogy a lányom, Sara itt az Emírségekben is átélheti az igazi hanuka-hangulatot”

– mondta Emilia, akinek a lánya a Talmud Tóra intézménybe jár.

Az Egyesült Arab Emírségekben azóta kezdett igazán kibontakozni a zsidó kulturális élet, hogy szeptember 15-én az Egyesült Államok közvetítésével békét kötött az ország Izraellel. A sivatagi ország az elmúlt évtizedekben igazi metropolisszá vált csillogó felhőkarcolókkal, üvegpalotákkal, és egy sor mesterséges szigettel.

Az izraeli turisták ellepték az Emírségeket, év végéig várhatóan 40 ezren érkeznek. Az Ábrahám-megállapodás egyszerűbbé tette a zsidó kulturális események szervezését is, a dubaji ünnepségeken izraeli énekesek egész sora lép fel.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Özönlenek Dubajba az izraeli turisták

A járvány ellenére fellendült az utazási kedv, ám egyes hírek szerint gondba kerülhetnek a határon az izraeli útlevelek birtokosai.