Kínai üzleti ügyei miatt indult eljárás Hunter Biden ellen

A megválasztott elnök fia elmondta, hogy bízik egy szakszerű és objektív vizsgálatban. Korábban egy kínai férfi ügyvédjeként is dolgozott, akit vesztegetés miatt ítéltek el.

Hunter Biden, Joe Biden fia ellen a kínai üzleti ügyei miatt indult eljárás – írja a Daily Wire.

A vizsgálat az elnökválasztás előtti hónapokban szünetelt, de a CNN beszámolója szerint most újraindították. A delaware-i ügyészség és az FBI közösen vizsgálják, hogy Hunter Biden megsértette-e az adózásról és pénzmosásról szóló törvényeket, amikor külföldön kötött üzletet, különösen Kínában.

Az üggyel kapcsolatban Hunter Biden is közleményt adott ki.

„Tegnap tudtam meg, hogy a Delaware-i ügyészség vizsgálatot folytat ellenem. Biztos vagyok abban, hogy egy szakszerű és objektív vizsgálat kideríti, hogy törvényesen és megfelelően, hivatásos adótanácsadók javaslatai alapján kezeltem az adóügyeimet” – írta szerdai közleményében.

Joe Biden rövid közleményben annyit jegyzett meg, hogy fiát „elvetemült személyes támadások” érték az utóbbi hónapokban.

A Fox News októberben arról számoltak be, hogy az FBI megszerezte Hunter Biden laptopját egy pénzmosással összefüggő vizsgálat miatt. Joe Biden fia korábban Patrick Ho ügyvédjeként is dolgozott, akit több millió dolláros vesztegetéssel vádolnak. A vád szerint Ho csádi és ugandai hivatalnokokat vesztegetett meg, hogy Kína nyerje el az ottani energiaprojekteket. Ho-t hároméves börtönbüntetésre ítélték, de már szabadult, és visszatért Hong Kongba.

Elnökválasztási kampánya során Joe Biden visszafogottan nyilatkozott Kínáról. Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó viszont augusztusban arra figyelmeztetett, hogy „Kína megpróbálja Joe Bident megválasztani”, és hozzátette: Kínának vannak a világon a legkifinomultabb befolyásszerző programjai, stratégiái és képességei.

William Evanina, az amerikai Nemzeti Elhárítási és Biztonsági Központ (NCSC) igazgatója is azt mondta: Kína szerint Trump kiszámíthatatlan volt, és abban reménykedtek, hogy nem választják őt újra.

Hunter Biden elleni nyomozás bejelentése azért is érdekes, mert a férfi elleni vádakról szóló cikkeket a választás előtt cenzúrázta a Twitter és a Facebook, arra alapozva, hogy nincsenek alátámasztva az azokban szereplő állítások. Biden fiának ügyleteivel kapcsolatban a New York Post jelentetett meg egy sor cikket, ami miatt a Twitter felfüggesztette a lap fiókját. A választást követően Jack Dorsey az oldal vezérigazgatója elismerte, hogy helytelen volt cenzúrázni a Bidennel kapcsolatos posztokat.

Hunter Biden egykori üzlettársa szerint a Biden-család milliókat keresett Kínával üzletelve

Tony Bobulinski szerint a volt alelnök „részt vett egy olyan családi vállalkozásban, amely arra irányult, hogy milliókat keressenek egy gyanús kínai céggel való együttműködéssel”.