Volt Jobbikos Európai Parlamenti képviselő ellen emeltek vádat

Szegedi Csanádnak és társainak mintegy 155 millió forint összegű költségvetési csalás miatt kell felelnie – írja a Magyar Nemzet.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – mai közleménye szerint – bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Jobbik volt Európa Parlamenti képviselője és hét társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás – a 2009 és 2014 között – az Európai Parlament volt képviselője, Szegedi Csanád ellen, aki 2012 júliusában történő kiválásáig a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjaként politizált, majd függetlenként töltötte tovább mandátumát. Végül 2018-ban gyanúsítottként hallgatták ki a KNYF-en.

A vádirat szerint a volt képviselő 2009 és 2014 között a mandátuma gyakorlása során utazási költségtérítés jogosulatlan megszerzésével, parlamenti asszisztenseivel – részben fiktív – foglalkoztatási jogviszony létesítésével, a Brüsszelben fogadott látogatócsoportok – több esetben valótlan – költségei után járó támogatással összefüggésben, és kiadványok gyártására kötött – tényleges teljesítés nélküli vagy túlárazott – szolgáltatói szerződések révén, a támogatási összegek jelentős részének eltulajdonítása érdekében járt el. Például a Budapest-Brüsszel között repülőgéppel megtett, lényegesen olcsóbb utakat rendre a több költséggel járó személygépkocsival megtett útként számolták el.

A volt képviselő részben önállóan, részben az akkreditált parlamenti asszisztenseivel – és az érintett gazdasági társaságok ügyvezetőinek segítségével – az Európai Parlament illetékes szerveit tévedésbe ejtette, amellyel több, mint 155 millió forint vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlament költségvetésének.

A volt képviselő tagadja a bűncselekmények elkövetését, míg egyik társa részben beismerő vallomást tett.

A Magyar Nemzet teljes írásáért kattintson IDE.

A Jobbiknak „zsidószakértője” is volt

Újabb döbbenetes hangfelvételek kerültek elő jobbikos politikusról, rámutatva arra, hogy a párt színtisztán a zsidógyűlöletre épül – írja az Origo.