Ujgur arcfelismerőt fejlesztett a Huawei

A Huawei és a Megvii által fejlesztett szoftver a rendőrséget is értesítené, ha ujgur-muszlim arcot érzékel. Etnikai alapú arcfelismerő rendszert fejleszt a kínai kormány számára a Huawei és az egyik legnagyobb kínai mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó vállalat, a Megvii. Az erre utaló 2018-as dokumentum kedden szivárgott ki, elsőként a Washington Post számolt be róla. A Huawei kameráin, és szerverein keresztül tesztelték a Megvii szoftverét, azt viszont mindkét cég tagadja, hogy a gyakorlatban is alkalmazták volna a rendszert.

„Az arcfelismerés törvényes használata Kína egyes részein hatékony a bűncselekmények megelőzésében. Kína nem tesz túl Amerika és Európa országain, az intézkedések pedig nem egy etnikai csoport ellen szólnak. Sőt, minden etnikai csoport támogatja őket, mert a közbiztonságot erősítik”

– áll a kínai külügy közleményben.

Az IPVM, egy amerikai kutatócég egy egyszerű Google-kereséssel találta meg a dokumentumot, amit azóta levettek a Huawei oldaláról. A Huawei és a Megvii sem tagadta a dokumentum létezését, a Huawei pedig azt állítja, hogy a rendszer csak egy teszt volt, ami nem alkalmazható valós körülmények között. „A Huawei csak általános jellegű termékeket szállít, egyedi algoritmusokat nem” – áll a közleményükben, és a Megvii is azt mondta, nem etnikai csoportok felismerésére fejlesztették ki a technológiát.

„Az ujgur-riasztórendszer egy újabb bizonyíték arra, hogy sok kiterjedt kínai megfigyelőrendszert fejlesztő cég mélyen elkötelezett az ujgurok elnyomásának irányába”

– mondta John Honovich, az IPVM elnöke a CNBC-nek. Hozzátette: technikai szempontból nehézségekbe ütközik az etnikai alapú arcfelismerő rendszer.

Kibontakozóban a hidegháború az Egyesült Államok és Kína között?

Clifford D. May szerint Biden nem érzi, mekkora veszélyt jelent Kína az Egyesült Államokra.

„Szkeptikusak vagyunk az etnikai arcfelismerés hatékonyságával kapcsolatban, különösen rossz szögből, rossz fényviszonyok között, távolról lehet pontatlan”

– mondta Honovich.

A muszlim ujgur kisebbség többsége a nyugat-kínai Hszincsiang régióban él. A kínai kormány évek óta üldözi őket: az ENSZ egy korábbi jelentése szerint több millió ujgurt tartanak fogva „átnevelőtáborokban” . Az Amnesty International szerint ezek a táborok rendkívül korlátozóak és diszkriminatívak, a kínai kormány viszont tagadja, hogy elnyomná az ujgurokat, a táborokat pedig a szélsőségek megelőzése miatt tartja fontosnak. A kínai külügyminisztérium „színtiszta rágalomnak” nevezte a CNBC kérdésére az etnikai arcfelismerő rendszerrel kapcsolatos vádakat.

A cikkre a Huawei magyar képviselete elküldte hivatalos válaszát, amit itt teljes egészében közlünk:

„Az IPVM jelentésében egy tesztről van szó, amelyet a valóságban soha nem alkalmaztak. Az ilyen típusú tesztelésekhez a Huawei kizárólag általános célú termékeket szállít, nem kínál egyedi igényekre szabott algoritmusokat vagy alkalmazásokat. A Huawei minden országban és régióban helyi törvényeknek és rendelkezéseknek megfelelően működik, illetve csak olyan IKT-termékeket és megoldásokat kínál, melyek megfelelnek az elismert iparági szabványoknak.”

Kína szinte elismerte, hogy ujgurok millióit zárja táborokba

A hivatalos magyarázat szerint a tartományban tapasztalható szegénység enyhítése érdekében hoztak létre „szakképző központokat.”