A YouTube cenzúrázza az amerikai elnökválasztással kapcsolatos videókat

A YouTube döntése, miszerint meg kívánja fékezni a választások körüli félretájékoztatásokat, kiterjed az eredmények körüli vitákra is. A Google tulajdonában lévő videómegosztó oldal megkezdte az olyan december 9-óta feltöltött tartalmak eltávolítását, melyek azt állítják, hogy „széles körben elkövetett választási csalások vagy hibák” befolyásolták a 2020-as amerikai elnökválasztás eredményét – írja a Yahoo Finance.

A YouTube szerint az egyes államok december 8-ig bezárólag hitelesítették az eredményeket, melyek szerint Joe Biden a megválasztott elnök és a videómegosztó oldal eljár az ezzel szembehelyezkedő állításokkal szemben.

A videómegosztó óriásvállalat a választásokkal kapcsolatos videóknál a Szövetségi Nyilvántartási Hivatal linkjét is feltünteti, mely megerősíti Biden győzelmét és továbbra is megjeleníti a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökség oldalát, amely elutasítja a választási csalásokra vonatkozó állításokat.

A legfrissebb lépéseket részletező blogbejegyzésében a YouTube azt mondta, hogy a korábbi amerikai elnökválasztásokon is hasonlóan járt el és már korábban betiltotta a széles körű csalásokra vonatkozó állításokat, ugyanakkor engedélyezte a „vitatott véleményeket” a szavazatszámlálással kapcsolatban, amíg az még folyamatban volt.

A társaság továbbá azt állította, hogy a választásokkal kapcsolatos megtévesztések elleni erőfeszítései eredményesek voltak.

Szeptember óta több mint 8.000 csatornát és „több ezer” videót tiltott be „káros és félrevezető” állítások miatt, a videók több mint 77 százalékát 100 megtekintésnél hamarabb távolították el. A fact-checking (tényszerűség ellenőrző) panelek több mint 200.000-szer aktiválódtak a november 3-i választások óta – tette hozzá a YouTube.

A YouTube mostani döntése nem fog tetszeni azoknak, akik azt állítják, hogy a választás csalás történt. A YouTube azonban egyértelműen úgy érzi, hogy jogilag védhető a döntésük és olyan jogszabályokat említ, melyek várhatóan nem változnak az új elnök január 20-i beiktatásig.

A döntésre reagálva a Right Side Broadcasting Network (RSBN) nevű konzervatív, Trump-párti hírcsatorna, mely azután lett igen népszerű, hogy a hivatalban lévő elnök kampánykörútjait élőben közvetítette a YouTube-on, milliós nézettség mellett, tegnap Twitter oldalán azt közölte, hogy megszüntetik YouTube-os műsoraikat és kizárólag a Facebookon és a Twitteren szolgáltatják híreiket.

„Szomorú nap ez a mai” – írja az RSBN.