Izrael az egyik fő téma a georgiai szenátusi választás előtt

Az egyik demokrata szenátor-jelöltet egy két évvel ezelőtti, Izraelt becsmérlő mondatával szembesítették a republikánusok.

Online előadást tartott az Amerikai Zsidó Demokratikus Tanács kedden. A korábbi nagykövet, Dan Shapiro által szervezett előadáson Raphael Warnock demokrata szenátorjelölt is beszélt – írja a The Jerusalem Post.

A republikánusok élesen kritizálták Warnockot az elmúlt hetekben egy 2018. májusi beszéde miatt, amiben azt mondta:

„láttuk, hogy az izraeli kormány ragadozó madárként támad ártatlan palesztinokra”.

„Az aktivisták helyzetéről, és az emberi jogokról beszéltem, valamint arról, hogy fontos, hogy az ember hallassa a hangját” – mentegetőzött Warnock. „De közben azt is látom, hogy a Hamász mekkora fenyegetést jelent az izraeli emberek számára” – tette hozzá. Elmondta, hogy összetettnek tartja a helyzetet, mert az emberi jogok mellett azt is figyelembe kell venni, hogy Izrael békében éljen a szomszédaival.

„Izrael szövetségesének, támogatójának tartom magam, és vitathatatlan, hogy Izraelnek joga van államként létezni. Ez látszódni fog a Szenátusban végzett tevékenységem során is”

– mondta.

„Mindig emlékeztetem az embereket arra, hogy joguk van az erőszakmentes ellenálláshoz, a BDS palesztin szervezetet viszont elítélem, Obama elnök egyetértési nyilatkozatát pedig támogatom”

– tette hozzá Warnock. Izraelt a legfontosabb szövetségesnek nevezte a Közel-Keleten, és elmondta: a Szenátus tagjaként elősegítené Izrael támogatását.

Trump lefújná a szenátusi választásokat Georgiában

Georgiában dől el a többség a szövetségi törvényhozás felsőházában.

Matt Brooks, a Republikánus Zsidó Koalíció vezetője a Twitteren reagált.

„Hol volt Warnock, amikor Hank Johnson képviselő ’termeszeknek’ nevezte a zsidókat, és Wright tiszteletes is szörnyű megjegyzéseket tett rájuk? Megvédte Wright tiszteletest. Ennyit kell tudni Warnockról”

– írta közösségi oldalán.

A Jewish Telegraphic Agency azt írja, a hivatalban lévő republikánus szenátor, Kelly Loeffler is nekiment Warnocknak korábbi mondatai miatt.

„Apartheid államnak nevezte Izraelt, és azt mondta, meg kell szüntetnünk a katonai támogatásukat! A palesztinokkal szemben védekező izraelieket ragadozó madaraknak nevezte, és az antiszemita Jeremiah Wright, nagy rajongója. Ez pedig megosztó”

– mondta Warnockról Loeffler.

Jon Ossoff, egy másik demokrata szenátor-jelölt is szóba hozta Izraelt. Elmondta: családtagjai élnek Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és elkötelezett Izrael biztonsága mellett.

„Szeretném, ha az Egyesült Államok nagy szerepet játszana az izraeli biztonság megteremtésében. Várom, hogy a Szenátusban dolgozhassak az izraeliek és palesztinok közti békekötésen, és erősíthessem az amerikai diplomáciát”

– mondta Ossoff.

Georgia január 5-én választásokat tart, itt dől el, melyik párt kerül többségbe a Szenátusban. Érdekesség, hogy az elnökválasztás alkalmával éppen Georgiában volt a legszűkebb a szavazat különbség a két párt elnökjelöltje között, mindössze 0,1 százalék.

Amerikai választások: akié a Szenátus, azé a hatalom?

Ha a demokratáknak sikerül megnyerniük a georgiai választások második fordulóit, akkor lehetőséget kapnak arra, hogy gyökeresen megváltoztassák az Egyesült Államok politikai rendszerét. Hajdú Tímea írása.