„Köszönjük Moszád” feliratú transzparens és izraeli zászló is felbukkant Teheránban

A zászló és a transzparens Mohszen Fakrizade iráni nukleáris tudós likvidálását követően jelent meg az iráni fővárosban – írja a The Jerusalem Post.

Az izraeli zászló egy „Köszönjük Moszád” feliratú transzparenssel együtt egy teheráni hídon volt látható hétfőn, a kép futótűzként terjedt a közösségi médiában. Mint ismeretes, Farkizade meggyilkolásáért Irán Izraelt tette felelőssé.

Az Intelli Times nyílt forráskódú hírszerzési közösségi csatorna Twitter üzenetében azt állította, hogy a videón látható járművek és a zászló mögött lévő Kalleh Dairy reklám alapján ellenőrizni tudta a fotók és a videók hitelességét.

Az iráni törvények tiltják az izraeli zászlók és szimbólumok használatát. Az olyan irániak vagy külföldiek, akik Izraellel hozhatók összefüggésbe korábban börtönbe kerültek vagy kivégezték őket. Irán számtalan alkalommal szorította vissza az állam elleni tüntetéseket brutális eszközökkel, korábban rengeteg tüntető börtönbüntetést vagy halálos ítéletet kapott.

Vahid Online on Twitter: „تصاویر دریافتی با شرح: تهرانپارس، #تهران #Iranزیر پرچم اسرائیل نوشته شده „Thank you Mossad”ویدیویی هم فرستادند:https://t.co/aT5n2vkYNr pic.twitter.com/GDKzn3aYXs / Twitter”

تصاویر دریافتی با شرح: تهرانپارس، #تهران #Iranزیر پرچم اسرائیل نوشته شده „Thank you Mossad”ویدیویی هم فرستادند:https://t.co/aT5n2vkYNr pic.twitter.com/GDKzn3aYXs

Az polgárok állammal szkeptikus gondolkodását mutatja, hogy a 2020 eleji kormányellenes tüntetések közepette a teheráni diákok nem voltak hajlandók megtaposni az eléjük az útra helyezett hatalmas amerikai és izraeli zászlókat.

Fakrizade az iráni nukleáris program egyik vezetője volt, előbb az Amad projekt, az ország nukleáris fegyverprogramja, majd a Védelmi Innovációs és Kutatási Szervezet (SPND) vezetője volt, amely Izrael állítása szerint folytatta az Amad projekt keretében végzett munkát. Irán a merénylet miatt megtorlással fenyegette Izraelt.