Fokozzák a politikai megosztottságot az izraeli járványügyi korlátozások

Az izraeli operatív törzs megszavazta: szerdától országos éjszakai kijárási tilalom lép életbe. A hétfő esti döntést kedden hagyhatja jóvá a kormány, és további részleteket is elárulnak a korlátozásokról, ami a The Jerusalem Post szerint három hétig tarthat. Az már biztosan tudható, hogy a létfontosságú szolgáltatások nyitva tarthatnak a korlátozások ideje alatt.

„Ez csak ürügy arra, hogy igazolják a piacok és a bevásárlóközpontok nyitva tartását. Csekély hatásuk lesz a járványra” – mondta a korlátozásokról egy magas rangú tisztviselő. „A kormány úgy döntött, hogy enyhít a főbb korlátozásokon, ez pedig lendületet ad a járványnak, és újabb teljes lezáráshoz vezet” – tette hozzá. Az éjszakai kijárási tilalom ötletét Meir Ben-Shabbat, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője vetette fel, Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig támogatta. Arje Deri belügyminiszter nem vett részt a szavazáson.

A kabinet már korábban jóváhagyta a boltok, bevásárlóközpontok és az iskolák nyitva tartását, kivéve a legfertőzöttebbnek számító „vörös városokban”. Az egészségügyi, a kulturális és a sportminisztérium pedig arról egyezett meg, hogy a múzeumok is nyitva tarthatnak, és korlátozásokkal ugyan, de a kulturális rendezvényeket is megtarthatják.

„Ha nem időben hozzuk meg a helyes döntéseket, akkor az emberek úgy betegszenek és halnak meg, hogy az megelőzhető lett volna”

– mondta Netanjahu. „Növekszik a megbetegedések száma, és nem akarjuk megvárni a megállíthatatlan növekedést” – tette hozzá.

Elfogyott a koronavírus-teszt a Gázai övezetben

Az övezetben drasztikusan nőtt a megbetegedések száma, vasárnap az egyetlen, teszteket végző laboratórium is leállt.

 Az egészségügyi vezetők elégedetlenek

„Már nem lehet kifogás, hogy a betegség csak az arabok, vagy az ultra-ortodoxok körében terjed”

– mondta Yuli Edelstein egészségügyi miniszter hétfőn. A tárca a boltok és az iskolák azonnali bezárását követelte. Edelstein szerint a legtöbb bevásárlóközpontban nem tartják be a járványügyi előírásokat, és több tucatnyian zsúfolódnak össze egy-egy boltban.

Az ország koronavírus-ügyi biztosa, Prof. Nachman Ash kifogásolta az éjszakai kijárási korlátozás ötletét, és az egészségügyi szakemberek is azt mondják, nem ismert a hatékonysága.

„A Nemzetbiztonsági Tanács terve olyan, mintha azt mondanák, hogy január 2-ától teljesen leállítjuk az országot”

– mondta Ash. Gabi Askenázi külügyminiszter is egyetért Ashsel.

„Áthidalhatatlan a szakadék a kormány által hozott intézkedések és a kialakult helyzet között” – mondta a külügyminiszter.

A pénzügyminiszter, Israel Katz viszont Ben-Shabbat ötletét támogatja, és azonnali éjszakai kijárási tilalmat sürget, és Amir Peretz gazdasági miniszter szerint is nyitva kell tartania a boltoknak, mert a kereskedelem leállítása tömeges munkanélküliséget eredményezne. Erin Yaakov, a pénzügyminisztérium ügyvezetője elmondta: a kereskedelem leállítása 5,6 millió sékelbe kerülne havi szinten, és a már meglévő félmillió munkanélkülihez további százezren csatlakoznának.

Benjamin Netanjahu mellett politikai ellenfele, Beni Ganz is az oltásokról beszélt hétfőn. Ganz szerint a miniszterelnök PR-kampányként használja az oltási kampányt, ezt pedig félrevezetőnek nevezte.

„Háborúban vagyunk emberéletekért, és ezt kilencmillió vakcina nem oldja meg egy csapásra” – mondta Ganz.

Netanjahu szerint a vakcinák már úton vannak, és azt mondta: látja a fényt az alagút végén.

Újabb városok kerültek a leginkább fertőzöttek listájára Izraelben

Országosan három egymást követő napon is 3 százalék felett volt a pozitív tesztek aránya.