Újabb városok kerültek a leginkább fertőzöttek listájára Izraelben

Újabb városok váltak kiemelten fertőzötté Izraelben a koronavírus-járvány terjedése nyomán – jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet az MTI szerint.

A szeptember közepén bevezetett második országos zárlat vége óta először más helységek mellett a több mint ötvenezer lakosú Afula zsidó város is felkerült a legfertőzöttebbnek minősített, „vörös” kategóriába sorolt települések listájára, ahol eddig szinte kizárólag arab és drúz nemzetiségűek lakta falvak és városok voltak.

Országosan három egymást követő napon is 3 százalék felett volt a pozitív tesztek aránya, de ezt a számot növelhette a szombaton és vasárnap elvégzett tesztek viszonylag alacsony száma is, ugyanis ezeken a napokon nem folytattak célzott szűrővizsgálatokat különböző lakossági csoportokban.

Az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett adatai szerint a mintegy 37 ezer vasárnap megvizsgáltból 3,3 százalék, 1230 bizonyult vírushordozónak. Múlt héten szinte minden nap több mint 60 ezer embert teszteltek, s az említett arány 2-2,5 százalék körül járt.

Az adatok azt jelzik, hogy elkezdett átterjedni a lakosság egészére az eddig elsősorban az Izrael lakóinak ötödét kitevő arab nemzetiség körében jelentős járvány, miután nem különítették el hatékonyan a fertőzés gócpontjait, és továbbra sem ellenőrzik és bírságolják elrettentő módon a járvány miatti korlátozások megszegőit.

Vasárnap este a romló adatok miatt összeült a kormány koronavírus-kabinetje, de nem születtek új döntések a négyórás tanácskozás végén. Hétfőre halasztották a határozatokat, s addig is meghosszabbították két nappal a sikeresnek nyilvánított kísérletet néhány bevásárlóközpont, piac és múzeum megnyitásáról.

Az egészségügyi minisztérium a bevásárlóközpontok bezárását, a tömegközlekedés sűrűségének csökkentését, az összes – és nem csak a leginkább kockázatosnak minősített, „vörös” besorolású országokból érkező – utazó karanténra kötelezését, és legalábbis a különösen fertőzött települések iskoláinak a bezárását kérte.

Már a következő, harmadik országos zárlatról írnak a helyi lapokban, pedig még a szeptember közepi zárlatot sem oldották fel teljes egészében: még zárva van a legtöbb nagyobb áruház és közintézmény, s először vasárnap mehetett iskolába minden iskolai évfolyam korlátozott módon, általában a hét néhány napján, maszkkal és kis csoportokban.

Izraelben a járvány kitörése óta eddig 345 661-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 13 158 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2917-en haltak meg Izraelben, jelenleg 564 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 342-en súlyos állapotban vannak, és 88 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Jól bevált gyógyszerekkel szállna szembe a koronavírussal Izrael

Koleszterinszint-csökkentő és féreghajtó is van a kísérlet alatt álló gyógyszerek között.