Szaúdi külügyminiszter: Bidennek Szaúd-Arábiával is tárgyalnia kell az atomalkuról

Biden nyitott a tárgyalásokra, mert szeretné meghosszabbítani a korlátozás érvényességét. Az iráni külügyminiszter viszont hallani sem akar az újratárgyalásról.

Bidennek tárgyalnia kell az Öböl menti államokkal az iráni atomalkuba való visszalépésről – mondta Faiszál bin Farhán szaúd-arábiai külügyminiszter. Bin Farhán szerint csak tárgyalásokkal jöhet létre fenntartható egyezség – írja a The Times of Israel.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök már kampányában jelezte, hogy visszaléptetné az Egyesült Államokat az iráni atomalkuba. Miután Donald Trump 2018-ban egyoldalúan felmondta az egyezményt, az USA szankciókat vetett ki Iránra, válaszként pedig Irán túllépte az urándúsításra vonatkozó korábbi megállapodásban foglalt határértékeket. Biden elmondta a New York Timesnak, hogy miután visszalép a szerződésbe, igyekszik szigorítani Irán nukleáris programjainak feltételein, és hozzátette: bevonná Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket is a szerződésbe. Biden és csapata újratárgyalná az egyezményt, hogy a korábbi atomalkuban meghatározott 15 éves időtartamot meghosszabbítsák. Biden azt is hangsúlyozta, hogy Teherán libanoni, szíriai, iraki és jemeni szövetségeseinek terrorcselekményeit is meg kell akadályozni.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter korábban azt mondta: nem egyezik bele, hogy újratárgyalják az iráni atomprogramot korlátozó egyezményt.

A visszalépés érdeke az Egyesült Államok európai szövetségeseinek is, de az Öböl menti államok, például Szaúd-Arábia aggódik miatta.

„Azt láttuk, hogy mivel az egyezményt a környező országokkal való tárgyalás nélkül kötötték meg, a térség biztonsága veszélybe került”

– mondta bin Farhán. Hozzátette: készek kapcsolatba lépni a Biden-adminisztrációval közvetlenül a január 20-ai hivatalba lépés után.

Iráni külügyminiszter: „soha nem fogjuk újratárgyalni az atomalkut”

Az iráni külügyminiszter kizártnak tart egy újabb tárgyalást, miközben Joe Biden bejelentette, hogy beiktatása után visszalépne az egyezménybe.