Hamenei állítólag átadja a hatalmat fiának

Egy iráni újságíró a Twitteren arról számolt be, hogy az iráni legfőbb vezető az egészségügyi problémái miatt fiára ruházta át hatásköreit.

Momahad Ahwaze iráni újságíró szombaton azt állította a Twitteren, hogy Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah a fiára ruházta át döntési hatásköreit, a hanyatló egészségi állapotával összefüggő aggodalom miatt – írja a Áruc Sevá.

Arab nyelvű üzenetében Ahwaze azt írja, hogy Hamenei fiának, Modzstaba Hamenei-nek adta át a hatalmat.

„Hassan Rouhani iráni elnöknek pénteken kellett volna találkoznia Hamenei iráni vezetővel, a [Hamenei] és Rohani elnök közötti találkozót Khamenei egészségi állapotának romlása miatt törölték” – tudatja Ahwaze.

Ahwaze hozzátette, hogy a Legfelsőbb Vezető egészségi állapotának romlásához vezető okok nem ismertek, ám célzott arra, hogy a problémákat nagy valószínűséggel prosztatarák okozhatja.

Ahwaze állítása szerint Hamenei állapota az utóbbi időben rohamosan romlott. Ha ez igaz, Hamenei az Irán és Izrael közötti fokozódó feszültségek kellős közepén mondana le, alig valamivel az iráni atomprogramot vezető tudós, Mohsen Fakhrizadeh november 27-i likvidálását követően.

Egy iráni atomtudós nem is annyira titkos élete

A NAÜ szerint a pénteken likvidált iráni atomtudós volt az irányítója a nukleáris robbanófejekkel és urándúsítással kapcsolatos titkos iráni tevékenységeknek.

Irán Izraelt vádolja Fakhrizadeh haláláért, a merényletet „állami terrorizmusnak” nevezte és bosszúval fenyegetőzött Ez utóbbi egyáltalán nem meglepő, hiszen Hamenei rendszeresen fenyegeti az Egyesült Államokat, illetve Izraelt. Az év elején például olyan tweetet tett közzé, amelyben kilátásba helyezte, hogy a náci Németország vezetői által kigondolt végső megoldást ő fogja megvalósítani Izrael ellen.

Miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök reagált a fenyegetésekre, Hamenei kijelentette, hogy a „végső megoldás” kifejezés használatával nem általánosságban a zsidókra, hanem „csupán” Izrael Államra utalt.

Hamenei ezzel egyébként nem fejezte be a nyilvános fenyegetőzést, nem sokkal később ugyanis így fogalmazott:

„a cionista vírus nem fog sokáig megmaradni, és a cionista rezsim sem marad fenn – megsemmisül”.

A Twitter képviselője mindazonáltal az üzenetek miatti felháborodás ellenére is azt állította, hogy Khamenei Izrael-ellenes tweetjei nem sértik a közösségi médiaóriás szabályait.

Fokozott készültség számos diaszpórai zsidó közösségben iráni választól tartva

Az iráni atomtudós Mohsen Fakrizade likvidálása utáni iráni választól tartanak a diaszpórai zsidó közösségek.