Bahrein nem importál izraeli árut Ciszjordániából

Bahrein nem engedélyezi olyan izraeli áruk behozatalát, amelyeket „a megszállt palesztin területeken”, a ciszjordániai zsidó telepeken állítottak elő – közölte a BNA bahreini állami hírügynökség.

A BNA a bahreini kereskedelmi miniszter néhány nappal korábbi kijelentését javította péntek éjszakai kiadásában.

Zajed bin Rasíd az-Zajani úgy fogalmazott, Bahrein nyitva áll a zsidó államból érkező áruk előtt, függetlenül attól, hogy azok Izraelből vagy a megszállt területekről származnak.

Az ipari és kereskedelmi minisztérium egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője ugyanakkor azt mondta, a miniszter kijelentését félreértelmezték, hiszen, mint mondta, Bahreint is kötik az ENSZ határozatai.

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek szeptember 15. napján – amerikai közvetítés eredményeként – diplomáciai kapcsolatot létesítettek Izraellel.

Az érvényes európai uniós irányelvek szerint a csomagoláson egyértelműen meg kell különböztetni a zsidó telepekről származó exportárut. Az amerikai kormányzat ugyanakkor novemberben eltörölte ezt a különbségtételt.

Rijád el-Máliki palesztin külügyminiszter úgy foglalt állást, nehezen hihető, hogy a bahreini miniszter valóban az idézett kijelentést tette volna, „hiszen ez teljes mértékben ellentmond annak, ahogyan Bahrein a palesztin ügyet támogatja”.

Negyven fős bahreini delegáció érkezett Izraelbe

Főként gazdasági, turisztikai, technológiai és pénzügyi együttműködésről tárgyalnak.