Negyven fős bahreini delegáció érkezett Izraelbe

Az üzletemberekből álló küldöttség Amir Peretz izraeli gazdasági és Ofir Akunisz, regionális együttműködési miniszterrel is folytatnak majd tárgyalásokat – írja a The Jerusalem Post.

„A legfontosabb, hogy egyenlő partnerként tárgyalunk” – jegyezte meg Peretz hozzátéve, hogy Bahrein „nagyban hozzájárulhat országunk sikeréhez.”

A bahreini delegáció tagjai közt van Zayed bin Rashid Al Zayani a bahreini ipari, kereskedelmi és turizmusért felelős miniszter is.

Peretz szerint Al Zayani látogatásának ténye egyszer is mindenkorra „kivezeti Ciszjordánia egyoldalú annektálásának fogalmát a lexikonból, hiszen minden izraeli érti, hogy a béke sokkal jobb.”

A vendégek, köztük az Idegenforgalmi Testület, a Gazdasági Fejlesztési Testület és az Értékpapír Hatóság legfelsőbb tisztviselői három napot töltenek annak feltérképezésével, hogy mit kínál a Start-Up Nemzet az üzleti, turisztikai és innovációs szektorban Bahrein számára.

A hivatalos ebéd után munkaértekezletek sorozatát tarják, amelyen a felek megvitatják a különböző igényeiket és lehetőségeiket, azután, hogy szeptember 15-én a Fehér Házban a két ország megkötötte az Ábrahám-egyezséget. Ezt követően megbeszélést a delegáció folytat majd Ofir Akunisz regionális együttműködési miniszterrel.

A csoport tagjait várhatóan Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Gabi Áskenazi külügyminiszter is fogadja majd.

„Ez igazi normalizáció” – mondta Eliav Benjamin, a Külügyminisztérium közel-keleti részlegének vezetője, „kereskedelem, miniszterek és üzletemberek találkozói, repülések és turizmus”.

„Korunkban a gazdasági erőviszonyok fontossága felülírja a diplomáciáét” – mondta Adiv Báruch, az Izraeli Export Intézet elnöke, hozzátéve, hogy „az izraeli export 2019-ben meghaladta a 114 milliárd dollárt és olyan országokba is elér, amelyekkel nincs hivatalos kapcsolatunk” – érvelt.

Ez a látogatás „egyedülálló esély a gazdasági regionális struktúra megváltoztatására”.

Orit Farkash-Hacohen izraeli turisztikai miniszter, hogy Izraelben vendégeskedő bahreini kollégája „találkozni fog az izraeli turisztikai szektor fontosabb szereplőivel”, és beszélt a készülő „közös turisztikai csomagokról”, valamint arról a szándékáról, hogy Izrael úticélként szerepeljen a Gulf Air menetrendjében.

A múlt hónapban Al Zayani azt mondta Farkash-Hacohennek, hogy „hat éve vagyok miniszter. Soha nem kaptam annyi hívást üzletemberektől vagy barátoktól, akik mind arra kértek, hogy vigyem őket magammal Jeruzsálembe.

Farkash-Hacohen azt válaszolta, hogy az izraeliek „alig várják, hogy utazni lehessen Bahreinbe.”

„Bár Bahrein nem olyan gazdag olajban, mint a régió többi országa, az elmúlt 20 évet a kőolaj utáni gazdaság felépítésével töltötték, mára pedig a régió pénzügyi központjának motorjává vált” – mondta el Báruch.

Célegyenesben Izrael vízummentessége az Emírségekkel

Habár a vírushelyzet miatt egyelőre nem ajánlott a nemzetközi utazás, az izraeli kabinet megerősítette az Egyesült Arab Emírségekkel kötött kölcsönös vízummentességi megállapodást.