Bezárnak minden olyan mecsetet a franciák, ahol radikalizálják a híveket

Az őszi terrorcselekményeket követően Franciaország bejelentette, hogy átfogó vizsgálat indul a mecsetek ellen, hogy kiszűrjék a radikálisokat. 

Csütörtökön indult az akció, amelynek keretén belül több tucat mecsetet fognak átvizsgálni Franciaországban azzal a céllal, hogy visszaszorítsák a vallási radikalizmust – idézi a Reuters Gerald Darmanin francia belügyminiszter szavait.

Darmanin bejelentette, hogy a Franciaországban található több mint 2600 muszlim imahely közül 76 olyan helyszínt fognak ellenőrizni, ahol fennáll annak a gyanúja, hogy radikalizálják a híveket – írja a Mandiner. 

Amennyiben a gyanú beigazolódik, az adott imahelyet le fogják zárni a hatóságok. Az akció során többek között a mecsetek pénzügyeit és az imámok hátterét is meg fogják vizsgálni.

„Számos olyan helyszín van, ahol koncentráltabb a muszlim hitélet, és ahol egyértelműen köztársaság-ellenes a hangulat. Ezeken a helyeken az imámokat a hírszerzés munkatársai is figyelik”

mondta a belügyminiszter egy interjúban.

Emmanuel Macron francia elnök a Mohamed karikatúra miatt meggyilkolt Samuel Paty temetésén kiállt a szólásszabadság és a Mohamed-karikatúrák közlésének joga mellett, valamint jelezte, hogy megvédi országa értékeit és a vallás szabadságát a radikális iszlamista törekvésekkel szemben. Ezt követően a muszlim világban több nagy tüntetést is tartottak a francia elnök ellen.

Tüntetés Bangladesben: Macron-bábut égetett a tömeg

Legalább 50 ezer fős tömeg tüntetett hétfőn is Banglades fővárosában Franciaország ellen a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt. 

A francia elnök később felháborodva reagált arra, hogy az amerikai sajtó Franciaországot hibáztatta azok helyett, akik a gyilkos terrortámadásokat elkövették.

„Amikor öt évvel ezelőtt megtámadták Franciaországot, a világ minden egyes népe támogatott bennünket” – mondta Macron elnök, emlékeztetve 2015. november 13-ra, amikor 130 embert öltek meg összehangolt támadásokban egy koncertteremben,valamint több Párizsi kávézóban és étteremben.

„Amikor azt látom, hogy különböző lapok legitimálják ezt az erőszakot, és azt állítják, a probléma oka, hogy Franciaország rasszista és iszlamofób, akkor azt mondom, hogy azok az értékek, melyek mentén országukat alapították, elvesztek” jelentette ki Macron.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Európai iszlámot” sürgetett a volt francia kormányfő

Manuel Valls szerint az iszlám sajátos helyi változatát kell megteremteni az öreg kontinensen.