Minden eddiginél fejlettebb hadihajó érkezett Izraelbe

Az eddigi legfejlettebb hadihajó érkezett Haifa kikötőjébe szerdán, a német gyártású „Pajzs” nevű hajó éppen akkor csatlakozott az izraeli haditengerészet flottájába, amikor Iránnal egyre feszültebbé válik az ország viszonya a Mohszan Farizade atomtudós elleni merénylet miatt – írja a The Algemeiner.

Hasonló hajóból további három érkezik 2021-ben, azokkal együtt pedig már 15 olyan hajója lesz az izraeli haditengerészetnek, amiről rakétát lehet indítani. A korábbi hajókkal szemben a Pajzsot már a tengerről és levegőből érkező rakétákkal szembeni rakétavédelmi rendszerrel is ellátták.

Az izraeli haditengerészet egy magas rangú tisztje szerint a rendszer alkalmas az Irán által gyártott Khalij Fars rakéták elhárítására is, amiket Izrael szerint a Hezbollah használ.

Izrael célja a hajóval a Libanon partjainál lévő földgázmezők védelme lehet. Libanon és Izrael között régóta konfliktust okoz a tengeri határvita, és az eddigi, Egyesült Államok által vezetett tárgyalások sem hoztak megállapodást. Az izraeli haditengerészet pedig védeni szeretné magát a libanoni, de iráni hátterű Hezbollahhal szemben, különösen azután, hogy az iráni vezetés megtorlást hirdetett Mohszán Farizade halála miatt.

„Az irániak éppen ilyen presztízscélpontokat keresnek, amiket alacsony kockázattal lehet megtámadni. A kérdés az, hogy a Hezbollah vajon most fog-e lecsapni” – mondta az izraeli hadsereg egyik tisztviselője a Reutersnek.

A Hezbollah korábban szemet vetett a földgázmezőkre, de a Farizade elleni merénylettel kapcsolatban azt mondták, arra Iránnak kell reagálnia.

Izrael nem erősítette meg, és nem is cáfolta, hogy szerepe lenne az atomtudós elleni merényletben.

(Címlapképünk illusztráció).