Magyarország után Csehország megnyitja jeruzsálemi külképviseletét

A cseh külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy Jeruzsálemben is külképviseleti irodát nyit. Csehország a második uniós tagállam, amely a városban nyit képviseletet, Magyarország 2019 márciusában kereskedelmi irodát nyitott- írja a Times of Israel.

Az iroda a „Cseh Házban”, egy kulturális és kereskedelmi központban lesz, amit két éve nyitottak meg. A cseh külügyminiszter, Tomas Petricek hangsúlyozta, hogy az új külképviselet nem nagykövetség, de tovább erősítheti a cseh-izraeli kapcsolatokat, és elérhetőbbé teszi a cseh tisztviselőket a Jeruzsálemben élő állampolgáraik számára.

Izrael ettől függetlenül üdvözli a csehek döntését. Gabi Askenázi külügyminiszter szerint is fontos lépés a képviselet megnyitása a két nép barátságában, és abban is, hogy egyre többen ismerjék el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Petricekkel, cseh külügyérrel is tárgyalt telefonon, és dicsérte a prágai izraeli nagykövetet, Daniel Meront is, fontos diplomáciai eredménynek tartja a jeruzsálemi cseh külképviseleti irodát.

A Palesztin Hatóság „veszélyes lépésnek” nevezte a döntést és a cseh kormány döntésének megváltoztatását sürgeti.

Nagykövetségét egyelőre két ország helyezte át Jeruzsálembe: az Egyesült Államok és Guatemala.

Amerika inkább megtartja magának tel-avivi nagykövetségét

Annak ellenére, hogy a jeruzsálemi ingyen ingatlanért cserébe 30 éve vállalták az értékes, tengerparti épület visszaszolgáltatását a zsidó államnak.