Elfogadták az ENSZ Izrael-ellenes határozatait, Magyarország nagyrészt ezek ellen szavazott

Mint arról a Neokohn is beszámolt, szerdán az ENSZ közgyűlése öt Izrael-ellenes indítványt is előterjesztett. A szavazás szerda éjszaka lezajlott, az indítványokat a Közgyűlés elfogadta. Magyarország a határozatok többségét ellenezte.

Az első indítvány a „A palesztin nép elidegeníthetetlen jogainak gyakorlásával foglalkozó bizottság” megbízatásának meghosszabbítására vonatkozott. A szavazáson az Egyesült Államok mellett Magyarország, Ausztrália, Ausztria, Csehország, Bulgária és Kanada ellenezte az indítványt.

A második továbbra is fennálló kérdésként tartja napirenden „Palesztina kérdésének békés rendezését.” Az indítványt az Egyesült Államok mellett Ausztrália és Kanada is ellenezte.

A harmadik határozat „Az ENSZ főtitkárságának palesztin jogokért felelős osztálya” megbízatásának meghosszabbítására vonatkozott, ezt az Egyesült Államok mellett olyan országok ellenezték, mint Ausztria, Brazília, Csehország és Magyarország.

A negyedik határozat „Különleges tájékoztató program Palesztina kérdésében, a Titkárság Nyilvános Információs Osztálya” megbízatásának meghosszabbítását irányozta elő. A határozat elfogadását az Egyesült Államok és Kanada mellett Magyarország is ellenezte.

Ötödikként az ENSZ Közgyűlése „A szíriai Golán” névre hallgató határozatot bocsátotta szavazásra. Az Egyesült Államok mellett Anglia, Ausztrália és Brazília ellenezte az előterjesztést.

Izrael az ENSZ BT-hez fordul Irán katonai jelenléte miatt Szíriában

Az Iráni Forradalmi Gárda alá tartozó Quds Force különleges egységnek tulajdonított határincidensekkel Teherán megsérti az 1974-es egyezményt – mondja Izrael ENSZ-nagykövete.