Netanjahut megint Nobel-békedíjra jelölték

Az öböl-menti arab államokkal kötött békemegállapodásokat honorálnák a kitüntetéssel — olvasható a zsido.com-on.

A jelölés mögött Lord David Trimble, egykori észak-ír miniszterelnök áll, akinek nagy része volt az 1998-ban aláírt Nagypénteki Megállapodás létrejöttében. Ez a békeszerződés vetett véget az Észak-Írországot évtizedeken át rettegésben tartó katolikus-protestáns csatározásoknak.

Lord Trimble fáradozását 1998-ban Nobel békedíjjal jutalmazták.

Netanjahu jelölését követően összehívják az ítélő bizottság tagjait, hogy megvitassák a javaslatot. Döntést 2021 októberéig kell hozniuk.

Lord Trimble

az izraeli miniszterelnök mellett Mohammed Zajed al Nahjan koronaherceget, az Egyesült Arab Emirátusok külügyminiszterét és hadseregének főparancsnok-helyettesét is jelölte a díjra,

amiért a korábban esküdt ellenségnek tekintett zsidó állammal kötött békeszerződésben kulcsszerepet játszott.

A megállapodás tető alá hozatalában aktívan részt vevő Donald Trump elnököt nem jelölte Lord Trimble, de tőle függetlenül Trump már három jelölést is kapott az izraeli-emirátusi békeszerződés okán.

Eddig két alkalommal kapott Nobel békedíjat izraeli kormányfő.

1978-ban Menáchem Begint jutalmazták Anwar Szadat egyiptomi elnökkel együtt, az izraeli-egyiptomi békeszerződés miatt. 1994-ben pedig Jichák Rabin miniszterelnököt és Simon Peresz külügyminisztert tüntették ki Jasszer Arafattal együtt, az azóta tragikus kudarcba fulladt oslói békemegállapodás aláírásáért.

Szeptemberben az izraeli miniszterelnököt már egy olasz képviselő is javasolta a rangos elismerésre a békemegállapodás miatt.

Konjunktúra: Már Netanjahut is Nobel-békedíjra jelölték

Egy olasz képviselő javasolta az izraeli miniszterelnököt az elismerésre a békemegállapodás miatt. Pár napja Trumpot egy norvég képviselő jelölte ugyanerre.