Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét

A hétfőn hitelesített adatok szerint Biden mintegy 10 500 szavazattal nyert Arizonában, a tagállam 11 elektort ad az amerikai elnököt megválasztó, 538 fős elektori testületben, amely egyébként december 14-én ül majd össze.

A hitelesítés nyomán egyébként eggyel több szenátort delegálhat a demokrata párt a szenátusba a republikánusok rovására. Mark Kellyt, aki győzelmet aratott Marthy McSally republikánus szenátorral szemben már a héten beiktatják hivatalába. A republikánusok többsége ezzel a százfős testületben 53-ról 52-re apadt.

Donald Trump hivatalban lévő elnök Arizonát megelőzően Georgiában és Pennsylvaniában indított pereket, melyekben vitatta a választás eredményét. Végül ezekben az államokban is Joe Biden győzelmét hitelesítették.

Trump vitatja a novemberi elnökválasztás eredményét választási csalásra hivatkozva. Pénteken egy hálaadás napja alkalmából rendezett videokonferencián leszögezte: tömeges csalás volt a választásokon, de ha az elektori testület Joe Biden demokrata párti jelöltet választja elnökké, akkor ő átadja a Fehér Házat. Mindazonáltal hozzátette, hogy több tagállamban egy sor kereset nyomán per zajlik, így „még sok minden fog történni január 20-áig”, azaz az elnöki beiktatás napjáig.