„Hogy a csudába szavazhattak többen Bidenre, mint Obamára?”

„Amerika újságíró osztálya igazán jobban meg lehetne lepve Joe Biden teljesen valószínűtlen győzelmén. Az, hogy nem is érdekli őket, miként történhetett meg ez a győzelem, igazán különös” – írja J. B. Shurk a The Federalist oldalán. 

A The Federalist újságírója szerint az amerikai média, úgy tűnik, teljesen elmegy amellett a tény mellett, hogy Joe Biden győzelme egészen rendkívüli. Shurk szerint Biden lanyha népszerűségének fényében nehéz megérteni, miként kaphatott több, mint 15 millióval több szavazatot, mint amennyit Barack Obama szerzett 2012-ben. Ehhez a rekordszámú szavazathoz ráadásul úgy jutott hozzá, hogy minden fontos vezető körzetet elveszített.

Shurk rámutat arra az anomáliára, hogy Biden úgy döntött rekordokat, hogy közben a helyi demokraták hatalmas veszteségeket szenvedtek.

Mindezt még megspékeli a tény, hogy a 78 éves politikus Trumphoz képest nagyon kevés szavazatot kapott az előválasztáson.

A The Federalist elemzése öt meglepő eredményre mutat rá a cikkben, amiket a szerző szerint teljesen figyelmen kívül hagynak a főáramú médiában.

1. 80 millió szavazat

Amerikai történetében még soha nem veszített el újraválasztást elnök úgy, hogy olyan sokan szavaztak rá, mint most Donald Trumpra.

A republikánus elnök 10 millióval több voksot kapott, mint négy évvel ezelőtt és minden egyes kisebbség körében jelentősen javította a pártja korábbi eredményeit.

A szerző nem érti, hogy Obama valóban nagy népszerűségét hogyan teljesíthette túl Biden, aki minden a választók lelkesedésének vizsgálatára irányuló felmérésben rosszabbul teljesített, mint Trump.

2. Központi körzetek elvesztése. 

„Úgy tűnik, hatvan év után Joe Biden lehet az első elnök, aki képes volt Ohio, valamint Florida nélkül nyerni. Ezek az államok egy évszázada mindig sikerrel megjósolták, hogy országosan ki lesz a győztes, mivel állami szinten jól reprezentálják Amerika egészét”

– írja Shrunk.

A The Wall Street Journal és a The Epoch Times egymástól függetlenül kielemezték Amerika legfontosabb 19 körzetét, amelyek negyven éve mindig megmutatták, ki nyeri az elnökséget. Ezekből a körzetekből egy kivételével Trump nyerte az összeset. Mikor szélesebb merítést vizsgáltak, úgy találták, a 2000 óta minden elnökséget megjósoló 58 körzetből szintén Trump nyert 51-et.

3. Clinton mindenhol jobban tejesített, kivéve néhány várost 

Patrick Basham, a washingtoni Democracy Institute igazgatója elemzésében azt írta, hogy Joe Biden minden nagyvárosban alulteljesítette Clintont, kivéve Milwaukee-ban, Detroitban, Atlantában és Philadelphiában.

Az elemzők arra is rávilágítottak, hogy azok a szavazatok, amelyek végül Trump jelentősnek tűnő vezetését a választást követő napokban folyamatosan lecsökkentették, majd át is fordították, mind a nagyvárosokból érkeztek.

4. Biden győzött, miközben a helyi demokraták veszítettek  

Gyakori, hogy a szenátorok és a kormányzók annak ellenére megnyernek egy államot, hogy az elnöki versenyben a pártjuk alulmarad. Azonban az már sokkal ritkább, hogy egy képviselő olyan helyen tud nyerni, ahol az elnöki jelölt nem.

Így annak ellenére, hogy a Republikánus Párt jelentősen alulmaradt a kampány során, és minden felmérés azt mutatta, hogy alacsony a támogatottságuk, mégis sikerült megnyerniük mind a 27 szoros versenyben levő széket.

A republikánusok a helyi törvényhozásban is mindenhol taroltak, amit az elemzők Donald Trump számlájára írnak. Shurk szerint furcsa, hogy az elnök sikeresen átlendítette a republikánusokat a célvonalon, miközben saját magát nem tudta győzelemhez segíteni.

5. Biden túl tudott lépni Trump előválasztási fölényén

Az előválasztási számok szinte mindig alkalmasak arra, hogy megmutassák, ki fogja nyerni a novemberi választást. David Chapman politikai elemző egy cikkében három érdekes megfigyelésre mutatott rá. Először is még soha nem bukott el választást olyan elnök, aki megnyerte az előszavazatok 75%-át. Trump 94%-ot kapott. Másodszor leírta, hogy hivatalban levő elnökként több előszavazatot kapott, mint Eisenhower, Nixon, Clinton vagy Obama. A harmadik érdekes tény pedig az, hogy soha annyian nem mentek el szavazni egy előválasztáson, mint 2020-ban.

„Joe Biden győzelme teljesen fejére állította egy évszázad megbízható választási matematikáját”

– írja Shrunk, aki szerint meglepő, hogy ez nem kap nagyobb figyelmet a médiában. A demokrata jelölt győzelme teljesen felülírt minden eddigi törvényszerűséget, ami miatt érhető, hogy a republikánusok egy része értetlenül áll a történtek előtt.

Amerikai választások: akié a Szenátus, azé a hatalom?

Ha a demokratáknak sikerül megnyerniük a georgiai választások második fordulóit, akkor lehetőséget kapnak arra, hogy gyökeresen megváltoztassák az Egyesült Államok politikai rendszerét. Hajdú Tímea írása.