Dzsihadisták gyilkoltak le csaknem 50 földművest Nigéria északkeleti részén

Legalább 43 földművest gyilkoltak le a Boko Haram terrorszervezet iszlamistái Nigéria északkeleti részén szombaton – közölte egy helyi polgárőrség vezetője.

Babakura Kolo, kinek milíciája a Boko Haram fegyveresei ellen harcol, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a halottak mellett hatan súlyosan megsebesültek a Maiduguri városának közelében történt támadásban. Hozzátette, hogy nyolc munkást a dzsihadisták elhurcolhattak.

Kolo arról számolt be, hogy a földműveseket, akik Koshobe falu rizsföldjein dolgoztak, az iszlamisták megkötözték, majd elvágták a torkukat.

„Negyvenhárom holttestet találtunk”

– közölte Kolo. Azt mondta, kétség sem fér ahhoz, hogy a támadást a Boko Haram hajtotta végre. Az iszlamisták októberben két offenzíva során 22 földművest gyilkoltak meg Maiduguri térségében.

Maiduguri a forrongó Borno tartomány székhelye. Szombaton első alkalommal tartottak helyhatósági választásokat a városban, mióta több mint tíz éve fellázadtak az iszlamisták. A voksolást az erőszak miatt ismét el kellett halasztani.

Bornóban tevékenykedik a Nyugat-afrikai Iszlám Szervezet (ISWAP) és a Boko Haram terrorszervezet is, amelyből 2016-ban vált ki az ISWAP. Az Iszlám Állammal kapcsolatban álló ISWAP és a Boko Haram is fokozta támadásait az utóbbi időben a favágók, az állattenyésztők és a halászok ellen, mert állítólag a hadsereg informátoraiként dolgoznak.

John Enenche, a nigériai hadsereg szóvivője szombaton közölte, hogy több tucat ISWAP-szélsőségessel végeztek az ország északkeleti térségében bombázások során. A Hszinhua kínai hírügynökségnek azt mondta, az iszlamisták több rejtekhelyét is megsemmisítették Ngwuri Gana és Tumbuma Baba településeken. A bombázásokat a két térség légi felderítését követően hajtották végre – nyilatkozta az illetékes. Hozzátette, hogy a terroristák ezeken a helyszíneken tervezték és innen indították támadásaikat.

A Boko Haram Nigériában alakult 2002-ben, majd kiterjesztette tevékenységét a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is, ahol helyi lakosokat toborzott. A szervezet célja egy iszlám kalifátus megteremtése. Az ENSZ adatai szerint megalakulása óta a Boko Haram mintegy 36 ezer embert ölt meg, a terrortámadások miatt pedig további 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Elrabolt életek — Népirtás Nigériában

Hiába a népirtás ténye, a segítség már tíz éve késik. Hajdú Tímea írása.