Zsidó jótékonysági szervezet vezetőjét választotta Boris Johnson új kabinetfőnökének

A brexit után foglalhatja el új pozícióját Dan Rosenfield, aki a Zsidó Világsegély és egyben egy magáncég éléről kerül a Downing Street 10-be.

A brexit egyik fő felelősének tartott Dominic Cummings viharosra sikeredett távozása után kinevezte új kabinetfőnökét a brit miniszterelnök, választása egy befolyásos zsidó vezetőre esett. Dan Rosenfield megbízatása hivatalosan január 1-től érvényes — írja a The Times of Israel.

Rosenfield a World Jewish Relief (Zsidó Világsegély) elnökeként a brit zsidó közösség legnagyobb humanitárius jótékonysági szervezetét vezette eddig. 

A lap úgy hivatkozik rá, mint egy „kevéssé ismert volt pénzügyminisztériumi tisztviselőre”, aki az elmúlt évtizedekben az állami szerepvállalásai után pénzügyi szervezeteknél szerzett tapasztalatokat.

Rosenfield a brit pénzügyminisztériumban eltöltött 11 év után — mialatt négy évig két pénzügyminiszter vezető munkatársa is volt — a Bank of America egyik ügyvezető igazgatójaként dolgozott.

Dan Rosenfield, a brit kormány új kabinetfőnöke

Az utóbbi négy évben egy londoni stratégiai tanácsadó cégnél a vállalati ügyfelekért felelős vezető volt. A Hakluyt nevű vállalatot egyébként a brit hírszerző ügynökség, az MI6 volt munkatársai alapítottak.

Boris Johnsonnak azért kellett új kabinetfőnök után néznie, mert egykori közeli szövetségese és politikai tanácsadója, Dominic Cummings körül elfogyott a levegő a Downing Street 10-ben — emlékeztet a lap.

A The Times of Israel szerint a brit miniszterelnöknek nem volt más választása, mint megválni Cummings-tól, aki az értelmi szerzője volt az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépését sürgető Vote Leave kampánynak a 2016-os brexit-népszavazás előtt.

Cummings kiszivárgott hírek szerint megosztó és konfrontatív személyiség, aki alul maradt a Johnson belső körében zajló hatalmi harcokban.

Egyes spekulációk szerint Johnson egy magas rangú politikus kinevezését fontolgatta, de végül Sajid Javid volt pénzügyminiszterrel szemben döntése egy „kulisszák mögötti emberre” esett.

Rosenfield személyében egy sokkal inkább konszenzusos egyén mellett döntött a miniszterelnök Cummings impulzív stílusa után

— véli a lap.

Orosz pénzt találtak a brit konzervatívoknál

A brit miniszterelnök megpróbálta eltitkolni az orosz oligarchák milliárdos támogatásáról szóló jelentést.