Orosz pénzt találtak a brit konzervatívoknál

A brit miniszterelnök megpróbálta eltitkolni az orosz oligarchák milliárdos támogatásáról szóló jelentést — az ellenzék szerint Putyin érdekei lehetnek a háttérben. 

Boris Johnson Konzervatív pártja kilenc orosz adományozótól kapott az utóbbi időben a korábbiaknál is jelentősebb támogatást – állapította meg brit parlament biztonsági és titkosszolgálati bizottsága.

Az esetről szóló cikket azonban nem jelentette meg a Sunday Times, amely a kormányfő nyomására dönthetett a cikk mellőzéséről.

állítja a Business Insider gazdasági magazin német kiadása.

A vélelmezetten elhallgattatott riport név szerint beszámol a kilenc adományozóról. A BusinessInsider szerint az eset szereplői nem kevesebbre tesznek kísérletet, mint aláakanázni a brit demokrácia stabilitását.

Ráadásul több olyan orosz személyről is szó van, akik egyértelműen a Kreml tejhatalmú urának, Vlagyimir Putyinnak a bizalmi köréhez köthetők. 

Közéjük sorolható Alexander Temerko is, aki dolgozott az orosz védelmi minisztériumnak, és korábban büszkélkedett azzal is, hogy Boris Johnson nagyon jó barátja. Temerko több mint 1,2 millió font (félmilliárd forint) összeggel támogatta a brit konzervatívokat az elmúlt hét évben — állítja a lap, amely úgy véli, hogy a riport elhallgattatását azért kezdeményezte maga Johnson, mert nem akarta, hogy a hír befolyásolja a decemberi, Brexit-kreálta új brit választásokat.

Johnson: „Ha megnyerjük a választást, december közepére meglesz a Brexit-megállapodás”

„Mélységesen sajnálatosnak” nevezte, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból a csütörtökön lejárt előző határidőre.

Az Open Democracy szervezet jelentései szerint csak az elmúlt 12 hónapban mintegy félmillió angol font (200 millió forint) orosz támogatás érkezett a konzervatívokhoz.

A konzervatívok leállíttatták a cikk megjelenését, és gátolták az adóügyi átláthatóságot is, amivel az ő milliárdos támogatóik felelősségre vonás nélkül folytathatják a mi átveréseinket.

— fogalmazott az eset kapcsán Andrew Gwynne, az ellenzéki Munkáspárt politikusa.

Boris Johnson pártjának szóvivője azt mondta, hogy nem lehet arra spekulálni, hogy vajon mi is szivároghatott ki egy parlamenti jelentésből.

A BusinessInsider részletes riportja utalást tesz Johnson egyik legközelebbi bizalmasa, politikai stratégája,  Dominic Cummings 1990-es években Oroszországban töltött éveinek homályos részleteire is.