Újra nyitnak a francia zsinagógák

Szombat reggeltől ismét lehet imádkozni kisebb közösségben, a francia kormány hónapokkal a zárlat kezdete után engedélyt adott a nyitásra.

A biztató hírre az Arutz Sheva oldalán találtunk rá. A döntés értelmében

a közösségek tagjai között nem lehetnek 11 évnél fiatalabb gyermekek, és az imádkozók létszáma nem haladhatja meg a 30 főt.

A szigorú korlátozásokra továbbra is azért van szükség, mert a pandémia második hulláma Európában tovább szedi áldozatait. Franciaországban is naponta több ezer koronavírussal megbetegedett embert regisztrálnak a hatóságok.

A francia kormány most bejelentett intézkedéséhez kikérték az ország vezető zsidó hitéleti képviselőinek véleményét is: a francia főrabbi, Haim Korsia és Yoel Margi, az Európai Rabbik Konferenciájának alelnöke is támogatta a döntést. Ők a politikusokkal közösen tervezték meg a korlátozásokat.

Ezek közül a legfontosabbak a fent említetteken kívül: mindenkinek továbbra is szájmaszkot kell viselnie az imádság alatt, és az ablakokat nyitva kell hagyni. Javasolt, hogy egy orvos mindig legyen a közösségben, és hogy a résztvevők között két üres helynek kell lennie.

Az idősek és a súlyos betegségben szenvedő emberek nem vehetnek részt az istentiszteleteken. Kidust és étkezéseket továbbra sem lehet a zsinagógákban tartani.

A múlt héten Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy a koronavírus-fertőzések száma csökken, ezért a kormány háromlépcsős nyitást léptet életbe december 15-ig, hogy a többségében katolikus országban minél több hívőnek tudják biztosítani a karácsonyi szertartáson való részvételt.

A francia zsidók dicsérik a török neofasiszta csoport elleni intézkedéseket

A zsidó közösség hétfőn üdvözölte a francia belügyminiszter „Szürke Farkasok” betiltásáról szóló döntését.