Drasztikus lehűlés, több havi csapadék néhány nap alatt Izraelben

Viharok villámlással, esőzés áradással és az ilyenkor szokásosnál jóval hidegebb napok köszöntöttek a zsidó államra.

Habár a hét elején még szinte nyárias időjárás jellemezte Izraelt, szerdától péntekig 10-15 fokkal hidegebbre fordult az idő — írja több izraeli portál is kiemelve, hogy egyes helyeken 24 óra leforgása alatt több mint 10 centiméternyi csapadék esett.

A dél-izraeli Negba kibucban 118 milliméternyi eső esett, itt mérték a legtöbb csapadékot az országban csütörtökön. A Kinneret szintje is majdnem három centiméterrel emelkedett.

emeli ki a YnetNews hírportál.

A egész országban heves esőzésekkel és villámlásokkal kísért viharok nehezítették a lakosság életét. Az áradások miatt jelentős országutak és vasúti pályák váltak járhatatlanná.

Az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat közlése szerint a mentőcsapataikat 139 alkalommal hívták ki elöntött otthonokhoz, pincékhez, földalatti parkolókhoz és elakadt járművekhez. Hod Hasaronban a mentők 40 gyereket evakuáltak egy elárasztott óvodából, valamint többeket szállókról.

Viharos időjárás Izraelben

Az ország történetének egyik legesősebb napját tudhatja maga mögött, ráadásul az idei november minden eddiginél több csapadékot hozott a kifejezetten száraz október után. Egyes területeken 240 mm esővel kellett számolni — írja a koponyeg.hu portál.

Elsőre ez talán nem tűnik soknak, hiszen egyes ciklonok ennek többszörösét is lezúdítják a szárazföldre néhány nap leforgása alatt, de ha azt vesszük, hogy a novemberi átlagos csapadékmennyiség 70 mm környékén alakul Izraelben, akkor bizony ez a 240 mm több havi csapadékot jelent. 

A jelentős anyagi károk mellett szerencsére halálos áldozatokról nem érkeztek hírek, ez annak tükrében különösen örvendetes, hogy a helyiek egyáltalán nincsenek felkészülve ilyen nagy mennyiségű csapadékra, vagyis az infrastruktúra nem ennek megfelelően van kialakítva

— mutatnak rá. 

Pénteken a záporok Izrael északi részén és a tengerpart mentén folytatódtak, és déltől a középső hegyek felé haladtak.

A hatóságok árvízveszélyre figyelmeztettek a Júdeai-sivatag és a Holt-tenger térségében. A hőmérséklet enyhén emelkedésnek indult, de a hétvégén továbbra is a szokatlanul hűvös és felhős időjárás lesz Izraelben.

Jönnek az elviselhetetlenül forró nyarak a Földközi-tenger partján?

Múlt héten hőség volt Izraelben és a klímaszakértők szerint a jövőben sok, hasonlóan hosszú és intenzív hőhullámra lehet számítani.