Antiszemita támadás Bécsben: „az összes zsidót meg kell ölni”

Egy nő letépte egy rabbi kipáját, és antiszemita sértéseket kiabálva késsel megfenyegette őt Bécsben — jelentette az APA osztrák hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva.

Mint írták:

nyilvánvalóan antiszemita támadás történt, amelyet Sebastian Kurz osztrák kancellár elítélt.

Senkinek nem esett bántódása az incidensben, a nő elmenekült a helyszínről — közölte a rendőrség.

Az Oe24 osztrák hírtévé értesülése szerint a rabbi azt mondta a rendőrségnek: a járókelők elfordították a fejüket ahelyett, hogy megpróbáltak volna segíteni neki.

- Wien 17.11.2020 - Coronavirus Krise - Heute Dienstag 17.11.2020 trat in ganz Österreich der zweite komplette Lockdown
Antiszemita támadás Bécsben. A járókelők elfordították a fejüket.

„Támadás érte a bécsi zsidóságot. Amellett, hogy megerősítettük a zsinagógák védelmét, ki fogjuk deríteni, hogy ez antiszemita támadás volt-e. Nem tűrjük az antiszemitizmust függetlenül attól, hogy vallásilag vagy politikailag motivált!” — írta a Twitteren Karl Nehammer belügyminiszter.

Kurz kancellár pedig úgy fogalmazott a Twitteren:

„A lehető legszigorúbban elítélem a mai bécsi támadást, amely egy rabbit ért. Határozottan fel kell lépnünk az antiszemitizmus ellen, és minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy a zsidók továbbra is biztonságban élhessenek Bécsben, mert Európa zsidók nélkül nem Európa.”

A nyomozást átvette az osztrák alkotmányvédelmi hivatal és a terrorelhárítás. Egy 170 cm magas nőt keresnek, aki szürke kabátot viselt.

Oskar Deutsch, a bécsi Izraelita Kultúrközösség (IKG) elnöke a Twitteren „aggodalomra okot adó” támadásnak nevezte a történteket. Mint a vezető írta:

„A zsidó közösség nem engedi magát megfélemlíteni”.

Az IKG főtitkára, Benjamin Nägele pedig elmondta: a Rennweg villamosmegállónál történt az incidens csütörtök délután négy óra körül. Arra kérte a szemtanúkat, hogy jelentkezzenek a bécsi rendőrségen.

Az IKG antiszemita incidensekkel foglalkozó irodája azt közölte, hogy a nő meg is rúgta a rabbit és azt ordította, hogy „az összes zsidót meg kell ölni”.

Nyugtalanítja a bécsi zsidókat az iszlamista terror megjelenése

A bécsi zsidó közösség vezetőit meglepte az osztrák főváros utcáin tomboló gyilkos gyűlölet, az Európai Rabbik Konferenciája pedig közleményben sürgeti a radikális muszlim csoportok szigorúbb ellenőrzését.