Nyugtalanítja a bécsi zsidókat az iszlamista terror megjelenése

A bécsi zsidó közösség vezetőit meglepte az osztrák főváros utcáin tomboló gyilkos gyűlölet, az Európai Rabbik Konferenciája pedig közleményben sürgeti a radikális muszlim csoportok szigorúbb ellenőrzését. A bécsi terrortámadás zsidó visszhangjáról közölt összeállítást a zsido.com.

Yaakov Frenkel, a bécsi zsidó közösség elöljárója az Arutz7 izraeli lapnak a következőkről számolt be:

“Bécs hosszú éveken keresztül a világ egyik legbiztonságosabb városának számított. Ez az eset meglepetésként ért minket is és a rendfenntartó erőket is”

– mondta Frenkel, aki szerint nem a zsidó közösség volt az elsődleges célpont, de ezzel együtt a zsidók között nyugtalanság lett úrrá.

“A merénylet éjjelén kezdődtek a járvány miatt bevezetett korlátozások. A terrorista éppen akkor akart támadni, amikor tömegek ültek a szórakozóhelyeken, hogy kihasználják a zárlat előtti utolsó órákat. Feltehetően ezért esett a választása erre az időpontra. Maximalizálni akarta az áldozatok számát”

– magyarázta Frenkel.

“A zsidók félnek, különösen, ha iszlamista terrorcselekményről van szó. Az intézményeink mindegyike bezárt, és azt a tanácsot kaptuk, hogy ne hagyjuk el az otthonainkat. Az állami szervek az iskolák bezárásáról is döntöttek. Ez egy nehéz helyzet, különösen a zsidók számára”

– tette hozzá.

Frenkel elmondta azt is, hogy a zsidó közösség körül teljes a készültség.

“Még várjuk a biztonsági erők vizsgálatának eredményét. A hitközségi és az állami biztonsági szervek között teljes az együttműködés. Jelenleg a legnagyobb készültségi fokon áll mind a város, mind a zsidó intézmények védelme. Azt gondolom, hogy a merénylet miatt lesznek változások a a mindennapi életben, de azt még nem tudjuk, hogy pontosan mi várható.”

– mondta Frenkel.

Terror Bécsben: Hat helyszínen lövöldöztek, köztük egy zsinagógánál

Nagyszabású rendőri akció folyik az osztrák főváros belvárosában, ahol a Seitenstettengasse-n található zsinagógát érte támadás. Szemtanúk lövöldözésről számoltak be a Schwedenplatz környékén. 

Oskar Deutsch, a Bécsi Zsidó Hitközség elnöke szerint nem zárható ki az antiszemita indíték:

“A merénylet a központi zsinagóga közelében kezdődött, így elképzelhető, hogy az iszlamista támadónak antiszemita indítéka is volt. Ebből is látszik, hogy az antiszemitizmus, mely a radikális iszlám egyik alappillére, nemcsak a zsidókra veszélyes, hanem mindenki számára, akinek fontos a szabadság, a demokrácia és a humanista értékrend”.

Az Iszlám Állammal szimpatizáló, albán származású elkövető azonosítása után az Európai Rabbik Konferenciája (CER) közleményt adott ki, melyben a radikális muszlim csoportok szigorúbb ellenőrzését kérték.

“Fontos lenne tudni, hogy miről prédikálnak a mecsetekben és más imahelyeken, és hogy ki finanszírozza őket, továbbá melyek azok a külföldi szervezetek, melyek efféle szörnyű tettekre biztatnak és miként használják ki a közösségi média által kínált lehetőségeket. Nagyobb ellenőrzésre és átláthatóságra lenne szükség. A vallásos vezetőket Európában kellene képezni és végzettséghez juttatni. Elengedhetetlen, hogy lojálisak legyenek a helyi törvényekhez és elkötelezetté váljanak a tolerancia és a béke iránt.”

– írta Pinchas Goldschmidt rabbi, a CER elnöke, és kifejezte sajnálkozását a “brutális terrorcselekmény miatt”.

Megháromszorozza a zsidóság védelmére szánt összeget Ausztria

Az osztrák kormány vállalta, hogy finanszírozza a zsidó közösség számára szükséges biztonsági intézkedések költségeit.