Trump kegyelmet adott egykori nemzetbiztonsági főtanácsadójának

Donald Trump amerikai elnök kegyelemben részesíti Michael Flynn-t, korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadóját. Flynn-t három éve azért tartóztattak le, mert hazudott az FBI-nak Oroszország amerikai nagykövetével folytatott telefon-beszélgetéséről, a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozásokról folytatott vizsgálatban – számol be a Daily Wire.

Trump szerdán a Twitteren jelentette be az elnöki kegyelemnyújtást.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy bejelentettem, hogy Michael T. Flynn tábornok teljes kegyelmet kapott. Gratulálok @GenFlynn és csodálatos családjának, tudom, hogy most valóban fantasztikus hálaadás ünnepe lesz! „

– szólt a Twitter üzenet.

2017 decemberében Flynn beismerte bűnösségét, hogy hazudott két FBI ügynök által lefolytatott kihallgatás során, azonban 2020 januárjában, a néhány nappal ezelőttig Donald Trump választási kampányának jogi ügyeit ellátó Syndey Powell vette át Flynn védelmét  és visszafordította a folyamatot.

Az Igazságügyi Minisztérium azt állította, hogy a Flynn elleni vádakat még idén májusban elvetették. A Flynn ügyét vezető bíró pedig elutasította a Minisztérium indítványát, azonban az ügyet továbbra sem nyilvánította lezártnak.

Korábban William Barr főügyész kérte Jeff Jensen Missouri állambeli ügyvédet, hogy az Igazságügyi Minisztérium ügyészével, Brandon Van Grack-el együttműködve vizsgálja felül a szövetségi kormány februárban benyújtott Flynn-ügy anyagát. Néhány hónappal később Jensen azt javasolta Barrnak, hogy az Igazságügyi Minisztérium mondjon le Flynn elleni vádról, mert olyan felmentő bizonyítékok miatt, amelyek aláássák a minisztérium által előterjesztett ügyet a volt nemzetbiztonsági tanácsadóval szemben. Barr elfogadta Jensen javaslatát.

„A tények figyelembevételével látjuk, hogy nem lehet bűncselekményt megállapítani, mert véleményünk szerint nem törvényesen folyt a nyomozás”

– mondta Barr egy májusi interjúban, amelyben megmagyarázta a Flynn elleni ügy elvetésének döntését.

A Michael Flynn-ügy: „Obamagate”, avagy egy meghurcolás anatómiája

Európában a Dreyfus-ügy óta tudjuk, mennyire könnyen élnek vissza a hatóságok a hatalommal és a joggal, valamilyen „magasabb cél” érdekében. Tóth András írása.

Emmet Sullivan kerületi bíró nem volt hajlandó aláírni az Igazságügyi Minisztérium felmentési indítványát, ehelyett külsős ügyvédet nevezett ki a Flynn ellen indított eljárás lefolytatására. Az ügyet azóta fellebbezték, így a szövetségi fellebbviteli bírósághoz került, ott visszautalták az ügyet korábban tárgyaló bíróhoz.

Szerdán Powell Flynn ügyvédje elmondta, hogy azt kérte Trumptól, hogy ne kegyelmezzen a nyugdíjazott tábornoknak, mivel ő bírósági úton való felmentéséért küzd.

„Michael Flynn kegyelme kizárólag az elnökön múlik, de tekintettel az igazságszolgáltatásban és a kormány számos ügynökségében Flynn tábornok ellen elkövetett igazságtalanságokra, ennek az üldözésnek véget kell vetni” – mondta Powell a CNBC-nek adott nyilatkozatában.

„Komoly reményem volt, hogy minden követ megmozgassak egy ártatlan ember felmentése érdekében – ahogy azt a baloldal is szeretné, ha nem Trumpról vagy Michael Flynn-ről volna szó. Ez beteg. Fájdalmasan nyilvánvaló, hogy Sullivan bíró gonosz politikai játékot játszik egy derék ember életével és családjával ”- tette hozzá Powell.

Orosz beavatkozás: tisztázták Trump volt főtanácsadóját

Az amerikai igazságügyi minisztérium visszavonta a vádemelést Michael Flynn altábornagy ellen.