Autós terrortámadást sikerült meghiúsítani Jeruzsálem mellett

Az izraeli határőrség agyonlőtt egy palesztin sofőrt, aki megpróbált áttörni egy ellenőrző ponton Jeruzsálem közelében, az Ázáim kereszteződésénél, Júdea-Szamáriában – adta hírül a Times of Israel.

A rendőrség szerint a gyanúsítottat a fővárostól keletre lévő Ázáim ellenőrző ponton állították meg, és felkérték, hogy azonosítsa magát. Úgy tűnt azonban, hogy nem saját iratait mutatja be.

Kihallgatása közben a gyanúsított – akit a Máán palesztin híroldal később Nur Jamal Shaqirként, Kelet-Jeruzsálem Silwan negyedének 30 éves lakójaként azonosított – autójával a határőr felé hajtott, akinek neki is ment, a határőr azonban csak könnyebben sérült.

Shaqirt a helyszínen a határőrök lelőtték, és a jeruzsálemi Hádássza kórházba vitték, ahol halottnak nyilvánították – közölte az orvosi központ.

A kórház adatai szerint Shaqir a gyomrába kapott lövéseket, a kórházba kerülésekor már nem volt pulzusa.

A rendőrség szerint nem volt azonnal világos, hogy az eset terrorcselekmény volt-e. A helyszínről készült videók csak azt mutatják, hogy a határőrök az ellenőrző pont előtt állítják le a halálosan megsebesült sofőrt.

Az elmúlt időkben ismét megszaporodtak a terrorista támadások Izraelben.

Az izraeli védelmi erők vasárnap azt közölte, hogy meghiúsítottak egy katonák elleni támadást, melyet saját készítésű robbanószerkezetekkel akartak elkövetni Júdea-Szamária központjában, Ramallah közelében. A hadsereg csapatai leplezték és lefegyverezték az elkövetőket, akik a robbanóanyagokat eltemették és akkor akarták élesíteni amikor egy katona rájuk lép. A hónap elején pedig egy palesztin férfi kísérelt megszúrni katonákat egy menekült tábor előtt Ciszjordánia déli része, Hebron város közelében – közölte a hadsereg. A helyszínen lévő csapatok tüzet nyitottak a gyanúsítottra, és megsebesítették.

A múlt hónapban a Palesztin Hatóság biztonsági szolgálatának tagja tüzet nyitott Ciszjordánia északi részén lévő izraeli csapatokra, azonban nem talált el senkit és az izraeli erők agyonlőtték a támadót. Noha nem példátlan, de rendkívül szokatlan, hogy a palesztin biztonsági erők tagjai, akik gyakran működnek együtt az izraeli hadsereggel és más védelmi erőkkel, támadásokat hajtsanak végre izraeli csapatok és civilek ellen.

A Palesztin Hatóság ragaszkodik a terroristák családjainak kifizetéséhez

Minél nagyobb a bűncselekmény, annál nagyobb a jutalom.