Iszlamista merénylet Svájcban

Dzsihadista merénylőként azonosították a svájci hatóságok azt a nőt, aki késsel megtámadott egy másikat, egy harmadikat pedig torkon ragadott a svájci Ticino kantonbeli Lugano egyik áruházában kedden.

A rendvédelmi szervek terrortámadás gyanújával kezdtek nyomozni az olasz nyelvű déli kantonban elkövetett késelés ügyében.

„A dzsihadista támadó több, 2017-ben lefolytatott nyomozásból már ismert volt a szövetségi rendőrség számára”

— közölte a hatóság a Twitteren.

A 28 éves tettest járókelők tartóztatták fel a rendőrség kiérkezéséig, amely őrizetbe vette.

A támadás során a nő azt kiabálta, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez tartozik – közölte a svájci média szemtanúkra hivatkozva.

Az egyik áldozat súlyos, de nem életveszélyes sebesülést szenvedett, a másik csak könnyebben sebesült meg.

A nemzetközi katonai műveletekből kimaradó Svájcot eddig elkerülték az olyan jellegű terrortámadások, mint amelyek Franciaországot és Németországot az EU külső határainak megerősítésére ösztönözték.

Párizsban, Nizzában és Bécsben iszlamista merénylők nyolc embert öltek meg egy hónap alatt.

A svájci hatóságok több száz olyan helyi lakost azonosítottak, akik közbiztonsági fenyegetést jelenthetnek, és olyan szélsőségeseket, akik jártak háborús övezetekben. A Zürich melletti Winterthurban novemberben két férfit letartóztattak azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak a bécsi merénylővel, aki november 2-án négy embert ölt meg.

Szeptemberben ötven hónapi börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, akit a helyi média „Winterthur emírjének” nevezett és a leghírhedtebb svájci iszlamistaként jellemzett az Iszlám Államhoz fűződő kapcsolatai miatt.

A rendvédelmi szervek beszámolója szerint a szeptemberi támadásban, amelyben egy portugál férfit öltek meg a nyugat-svájci Morges városában, továbbra is terrorizmus gyanújával nyomoznak. Az üggyel kapcsolatban egy svájci török állampolgárt letartóztattak.

Merkel szerint az iszlamista terror nem a vallásokról szól

A német kancellár úgy látja, hogy leküzdéséhez a biztonsági és büntetőjogi szempontok mellett a „társadalmi vetületet” is figyelembe kell venni.