Merkel szerint az iszlamista terror nem a vallásokról szól

Az iszlamista terror nem vallások ellentétére épül, leküzdéséhez pedig a biztonsági és büntetőjogi szempontok mellett a társadalmi vetületet is figyelembe kell venni – mondta Angela Merkel kedden Berlinben, az utóbbi hetek európai iszlamista merényletei miatt összehívott nemzetközi tanácskozás után.

A francia államfővel, az osztrák kancellárral, a holland miniszterelnökkel, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőjével folytatott online megbeszélés után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy az iszlamista terror nem az iszlám vallás és például a kereszténység ellentétén alapul, hanem arról szól, hogy „a demokratikus társadalom modellje terrorista és antidemokratikus magatartással” szembesül.

Az ilyen magatartással szemben a legnagyobb határozottsággal fel kell lépni. Ehhez elő kell mozdítani egy sor európai uniós szintű ügyet, köztük az új schengeni be- és kilépési regisztrációs rendszer fejlesztését – mondta.

A kancellár hangsúlyozta, hogy az iszlamista terrorral szemben a legfontosabb az EU külső határainak védelme. A schengeni térségen belül élő polgároknak ugyanakkor nem kell szerinte több belső kontrollra felkészülniük.

Macron francia elnök arról beszélt, hogy a terrorizmus veszélye „európai realitás”, amelyre gyors és koordinált válaszokat kell adni, így ő is sürgette a schengeni külső határok fokozott védelmét.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök közölte, hogy a testület december 9-én terjeszti elő a terrorizmus elleni küzdelemről szóló új javaslatait, 2021 májusában pedig bemutatja a schengeni övezet működésének reformjáról szóló tervét.