A kínai elnök gratulált Joe Biden győzelméhez

A Hszinhua kínai hírügynökség beszámolója szerint üzenetében Hszi Csin-ping reményét fejezte ki, hogy a következő években sikerül fejleszteni a kétoldalú kapcsolatokat országa és az Egyesült Államok között, ami szerinte nemcsak a két állam lakosságának, hanem a nemzetközi közösségnek is érdekében állna.

Mint írta, a két országnak kerülnie kell a konfliktusokat, az összetűzéseket, és a kölcsönösen előnyös együttműködés és a tisztelet szellemében kell dolgoznia a béke és fejlődés nemes ügyének előmozdításán.

A pekingi külügyminisztérium november 13-án már gratulált Joe Bidennek a november 3-i amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez.

Hszi Csin-ping az előző, 2016-os választáskor már másnap gratulált Donald Trump jelenlegi elnöknek.

Az amerikai-kínai kapcsolatok az elmúlt időszakban egyre feszültebbé váltak egyebek mellett a kétoldalú kereskedelmet, a koronavírus-járvány kezelését, Hongkong autonómiáját, Tajvan státusát, valamint emberi jogi kérdéseket illető szóváltások és intézkedések mentén.

A Global Times című kínai napilap a közelmúltban az amerikai-kínai kapcsolatok további alakulásáról írva hangsúlyozta: Kínának nem szabad illúziókat dédelgetnie arról, hogy Joe Biden megválasztása enyhülést hozna, ugyanakkor nem szabad feladnia a kapcsolatok javításába vetett hitet sem.

Biden már az első napon visszavonná Trump számos elnöki rendeletét

Amerika várhatóan visszatér a párizsi klímaegyezménybe és az ENSZ Egészségügyi Világszervezetébe (WHO), kiterjesztik a vírus elleni küzdelmet.