Netanjahu amerikai engedélyre vár a kelet-jeruzsálemi építkezés megkezdéséhez

A hírek szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök zöld utat fog kérni a Trump-kormánytól az építkezési tervek előmozdításához Kelet-Jeruzsálem egyik területén – írja a Times of Israel.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Netanjahu a munkatársainak elmondta: fel kívánja vetni az ügyet Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek, aki szerdán érkezett Jeruzsálembe kétnapos látogatásra.

„Meg fogom kérni az külügyminisztert, hogy engedélyezze ezer lakóegység építését ” – mondta Netanjahu.

A Netanjahuval konzultáló, nevüket elhallgatni kívánó források a műsorszolgáltatónak elmondták, hogy a miniszterelnök mielőbb szeretné megkapni az amerikai engedélyt, még mielőtt Joe Biden megválasztott amerikai elnök januárban hivatalba lépne.

A Miniszterelnöki Hivatal nem volt hajlandó kommentálni a Kan riportját.

Februárban Izrael előmozdította a 9000 lakást magába foglaló lakóterület építésének tervét az Atarot repülőtér helyszínén, amely a második Intifada 2000-es kitörése óta nem működik.

Az új ataroti lakóövezet a palesztin városi területek hosszú szakaszát szakítaná meg Kelet-Jeruzsálem szomszédságában, Beit Haninától és Shuafattól Kfar Aqabig, Qalandiyáig és Ramallahig, a biztonsági kerítés túloldalán.

A Kan-riport néhány nappal azután került napvilágra, hogy megindult a licit 1257 egység felépítésére egy másik kelet-jeruzsálemi lakóövezet megépítésével kapcsolatban.

A Givat Hamatosz-i projektre január 18-ig lehet licitálni – két nappal azelőttig, hogy a telepek építését támogató Trump-kormányt váltaná a Biden-vezette kormány.

Miki Zohar, Netanjahu Likud-párti szövetségese vasárnap azt sugallta, hogy Netanjahu Trump utolsó hivatali napjait felhasználná a lépések folytatásához, mert a Biden-kormány valószínűleg sokkal ellenségesebb álláspontot foglal majd el az építésekkel kapcsolatban.

Zohar a jobboldali törvényhozókból álló parlamenten belüli, pártokon átívelő lobbi, az Izrael Land Caucus csoportjának tagja, amely jelenleg aláírásokat gyűjt egy petícióra, felszólítva a miniszterelnököt, hogy mintegy 70, egyesek szerint illegális júda-somroni telepet legalizáljon. Így gyakorolnának nyomást Netanjahura, hogy használja ki a leköszönő kormány telepek iránti szimpátiáját.

Pompeo látogatása során várhatóan ellátogat egy júda-somroni település borászatába, így ő lesz az első magas rangú amerikai tisztviselő, aki az ősi zsidó területre látogat.

Jeruzsálem keleti részében építkezne Izrael

Vasárnap 1257 új lakás tervét hozta nyilvánosságra az izraeli földhivatal, amiket a kelet-jeruzsálemi Giv’at Hamatos lakónegyedbe terveznek felépíteni.