Amerika antiszemita szervezetnek nyilvánítja a BDS mozgalmat

A Jeruzsálemben vendégeskedő Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azonnali lépést ígért és a BDS mozgalmat a rákhoz hasonlította. Netanjahu azt közölte, hogy a lépés „egyszerűen csodálatos” – számol be a Times of Israel.

Az Egyesült Államok kormánya hivatalosan is antiszemita szervezetként veszi nyilvántartásba az Izrael-ellenes bojkott-mozgalmat, és azonnal megkezdi a vele kapcsolatban álló csoportok felszámolását – jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön Izraelben tett látogatása során. Pompeo BDS-t „ráknak” nevezte.

„Szeretnék tenni egy fontos bejelentést a külügyminisztérium azon döntése kapcsán, miszerint antiszemitának tekintjük az Izrael elleni BDS globális mozgalmat”

– mondta Pompeo Benjamin Netanyahu miniszterelnök mellett állva.

„Tudom, hogy ez a lépés egyszerűnek hangozhat Önnek, miniszterelnök úr, de szeretném, ha tudná, hogy azonnali lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy azonosítsuk azokat a szervezeteket, amelyek kapcsolatot tartanak fenn a BDS mozgalommal és az ilyen csoportoktól megvonjuk az Egyesült Államok kormányának támogatását” – jelentette ki Pompeo.

Netanjahu félbeszakította az Egyesült Államok külügyminiszterének bejelentését, mondván:

„Ez nem egyszerűen hangzik, hanem egyszerűen csodálatosan.”

„Nézze” – folytatta Pompeo – „elkötelezettek vagyunk a BDS elleni küzdelemben és más nemzeteket is erre bíztatunk. Az eddigi tetteink önmagukért beszélnek. A Trump-kormányzás alatt Amerika úgy állt Izrael mellett, mint még soha. ”

A bojkottot, gazdasági kivonást és szankciókat jelentő BDS nem bejegyzett szervezet, hanem palesztinbarát aktivisták világméretű mozgalmának elnevezése, amely Izrael ellen a gazdasági szankciókat tartja a leghatásosabb erőszakmentes eszköznek.

A vezető európai politikusok ideológiai alapon elutasították már ugyan a BDS mozgalmat, de a szólásszabadságról szóló törvények miatt nem tiltották be azt.

2019 májusában a német Bundestag nagy többséggel elfogadta a BDS-t elítélő határozatot, amely módszereit antiszemitának minősítette, illetve hasonlatosnak a náci korszakban a zsidók bojkottálására irányuló felhívásokhoz.

Az indítvány felszólította a német kormányt, hogy ne támogassa a BDS-t, vagy a céljait aktívan megvalósító csoportok által szervezett eseményeket, és megfogadta, hogy a parlament nem finanszíroz olyan projekteket, amelyek Izrael bojkottjára szólítanak fel, vagy aktívan támogatják a mozgalmat.

A német indítvány kimondta, hogy „a BDS mozgalom érvelése és módszere antiszemita”.

Netanjahu akkor üdvözölte a határozatot, reményét fejezte ki, hogy az „konkrét lépésekhez” vezet a bojkott-párti csoportok finanszírozásának leállítása felé.

A Pompeóval tartott csütörtöki sajtónyilatkozata során az izraeli miniszterelnök dicsérte Donald Trump távozó kormányát Izrael támogatását célzó különféle lépésekért, többek között az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséért, az iráni nukleáris egyezményből való kilépésért, a normalizációs megállapodások közvetítéséért három arab országgal és a Golán-fennsík Izrael részeként való elismeréséért.

Pompeo bejelentette, hogy csütörtökön a Golán-fennsík meglátogatását tervezi, amely az első alkalom, hogy egy magas rangú amerikai tisztviselő felkeresi a Szíria által vitatott stratégiai fontosságú fennsíkot.

Az amerikai diplomácia vezetője várhatóan Júdea-Somronba is ellátogat és megtekinti a Psagot Pincészetet.

Ez lesz az első alkalom, hogy egy amerikai külügyminiszter látogatást tesz az izraeli telepeken.

Noha az amerikai tisztviselők nem erősítették meg hivatalosan a látogatást, és az minden bizonnyal magánjellegűnek tekinthető, a ramallahi tisztviselők és a palesztinbarát aktivisták elítélték a lépést és azt a nemzetközi jog izraeli megsértésének jóváhagyásaként értelmezik.