Szaúd-Arábia: ha Iránnak lehet nukleáris fegyvere, nekünk is lesz

A szaúdi külügyminiszter azt mondta, hogy készek mindenre, hogy megvédjék az országuk lakosságát és területét. 

Amennyiben Irán nukleáris fegyverekhez jut, Szaúd-Arábia kész arra, hogy atomdúsításban kezdjen – jelentette ki Adel al-Jubeir szaúdi külügyminisztere a DPA német hírügynökség beszámolója szerint.

Az i24NEWS beszámolója szerint a DPA nem írta meg konkrétan, hogy az interjúra mikor került sor.

A nukleáris fegyverkezés egy lehetséges út a királyság számára a kormánytisztviselő szerint, és arra figyelmeztetett, hogy ha a nemzetközi közösség megengedi Iránnak, hogy nukleáris hatalommá váljon, akkor más országok is követni fogják a példáját.

„Szaúd-Arábia nyilvánvalóvá tette, hogy kész arra, hogy mindent meg fog tenni, hogy megvédje lakosságát és területét” – mondta al-Jubeir.

A miniszter szerint további szankciókat kellene életbe léptetni Irán ellen, mert az ország csak akkor reagál ha nyomás alá helyezik.

Irán folyamatosan szegi meg a 2015-ös atomalku követeléseit, és a hírek szerint az ország tizenkétszer annyi uránt tárol, mint amire engedélye van. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szerint Teherán 300 kilogramm alacsonyan dúsított uránt halmozott fel augusztus vége óta, és a dúsítási kapacitását is tovább növelte.

A síita állam állítása szerint, hajlandó betartani az alkut, ha az Egyesült Államok megszünteti az ellene kiszabott szankciókat. A Trump-adminisztráció az év utolsó heteiben ennek pontosan az ellenkezőjére készül.

Joe Biden ígérete szerint visszatér Amerika az atomalkuba, ami a szankciók megszüntetéséhez vezethet. Szaúd-Arábia várhatóan ellenezné ezt a lépést.

A perzsa elnök már alig várja, hogy együttműködhessen Bidennel

Irán keményvonalas politikusai viszont Trumpnak szurkoltak, ugyanis nem szeretnék, ha enyhülne a perzsa országra nehezedő amerikai nyomás, mert azzal pragmatikus riválisaiknak javulnának győzelmi esélyei a jövő júniusi elnökválasztáson.