Iráni célpontokat lőtt Izrael Szíriában

Izrael légicsapást mért Iránhoz köthető szíriai célpontokra szerdára virradó éjjel, miután katonái út mentén elhelyezett pokolgépeket találtak a Golán-fennsíkon húzódó közös határ mentén – közölte szerdán az izraeli hadseregre hivatkozva az MTI.

Az Arutz7 izraeli lap szerint  a támadásban legalább tizen vesztették életüket, köztük öt iráni milicista.

A határ mentén talált házilagos készítésű robbanószerkezeteket az izraeli hadsereg szerint egy iráni vezetésű szíriai osztag telepítette.

A hadsereg megerősítette, hogy Izrael válaszul az iráni al-Kudsz elitalakulatokhoz és a szíriai hadsereghez tartozó célpontokra mért csapást, köztük „raktárakra, parancsnoki állásokra és katonai bázisokra”, továbbá a szíriai légvédelem rakétaütegeire.

Az elmúlt években Izrael hasonló légitámadások százait hajtotta végre, de az ilyen hadműveletek hírét csak ritkán erősítik meg hivatalosan.

Izrael Iránt tartja az őt fenyegető legnagyobb veszélynek, és azt hangoztatja, hogy nem tűr el állandó iráni katonai jelenlétet Szíriában,

különösen nem a határai közelében. Irán ugyanakkor Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb szövetségese az ország közel egy évtizede zajló polgárháborújában, amelyben katonai tanácsadókat és szövetséges milíciákat is bevetett az Aszadhoz hű erők oldalán.

Mi vár a Közel-Keletre Biden győzelme után?

Minden jel arra utal, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt győzelme kifogja Donald Trump négy éves hátszelét Izrael vitorlájából. Vajon merre fordul a széljárás az új elnök hivatalba lépése után?