Nürnbergi törvények következtében szerzett vagyon miatt kért bocsánatot egy férfi

Egy német férfi mindent elkövetett, hogy megtalálja annak a férfinek a leszármazottait, aki kénytelen volt eladni az üzletét az ő nagyapjának. 

1938-ban Benjamin Heidelberger a nürnbergi törvények miatt arra kényszerült, hogy eladja az üzletét Wilhelm Edelmannak, akinek az unokája megkereste az egykori tulajdonos 83 éves unokáját és bocsánatot kért tőle – írja a The Times of Israel.

Thomas Edelmann évekkel ezelőtt tudta meg, hogy a családi üzlet kétes körülmények között lett az övék, de sokáig nem tudta, hogy mi történt az üzlet eredeti tulajdonosaival.

Mikor Edelmann egy más ügyben a MyHeritage nevű oldal képviselőjével beszélt a párbeszéd végül ahhoz vezetett, hogy a cég megkereste a férfinek a Heidelberger család leszármazottait. Ekkor derült fény az eredeti tulajdonosra.

Miután Benjamin Heidelberger 1938-ban kénytelen volt eladnia az üzletét, a vállalkozás országos üzletlánccá nőtte ki magát, és a mai napig létezik. Heildelbergernek sikerült elmenekülnie a Palesztin mandátum területre.

A MyHeritage sikeresen összehozta Thomas Edelmannt a 85 esztendős Hanna Echenreich-al, Benjamin unokájával. Az egykori üzlettársak unokái leveleket váltottak és egy alakalommal telefonon is beszéltek.

„Úgy hiszem, hogy ha a családom hozzájárult ahhoz az igazságtalansághoz, amit az ön nagyszülei elszenvedtek, akkor a mi kötelességünk felelősséget vállalni, és legalább felvenni a kapcsolatot, hogy meghallgassuk és tanuljunk. Az Edelmann család részeként én szeretném tenni az első lépést, és szeretnélek meghallgatni” –

írta Thomas Edelmann.

Hanna Ehreinreich azt mondta, hogy telefonon elmondta Thomasnak, hogy boldog életük volt, bár az üzletük fotója még mindig kint lóg a falon. A hölgy elmondta, hogy megtudta nyugtatni a férfit, mert a nagyapáik a körülményekhez képest tisztességes üzletet kötöttek.

Benjamin Heidelberger a naplójában leírta, hogy Edelmann figyelmeztette őt, hogy hagyja el Németországot, amilyen gyorsan csak tudja és ezt azért tette, mert régi jó ismerősök voltak. Heidelberger még a Kristályéjszaka előtt eladta a boltot és családjával Palesztinába menekült.

Hanna Ehreinreich elmondta, hogy az apja jó embernek tartotta Edelmannt annak ellenére, hogy a férfi tagja volt a náci pártnak.

Ennek ellenére Thomas Edelmann még mindig kényelmetlenül érzi magát a nagyapja miatt és nincs már kapcsolata a családi vállalkozáshoz.

„Tudom, hogy a nagyapám jó üzletember volt. Már diákként belépett a náci pártba, még a húszas években, mielőtt Hitler hatalomra került volna. Így nem hiszem, hogy olyan jó ember lett volna. Nem hinném, hogy nem használta volna ki a helyzet előnyeit”

– jelentette ki Thomas Edelmann.

A férfi azt is elmondta, hogy a célja az, hogy nagyapja története által megértesse a fiával, hogy mit is jelent a történelem.

„Bár a gyermekemnek semmi köze a történethez, ez a felmenő hatással volt az egész családunkra. Szeretném, ha megértené a fiam, hogy mikor dönt valamiről, a döntése hatással lehet mások életére”

– mondta Edelmann.

Kilenc, nácik által elkobzott műalkotást adott vissza Bajorország egy zsidó házaspár örököseinek

A Gestapo 1938 novemberében egy államilag szervezett műkincsrablási akcióban foglalta le a műveket Julius és Semaya Davidsohntól. A házaspárt később meggyilkolták.