Zsidó szavazók dönthetik el, kié lesz a Szenátus az Egyesült Államokban

Amennyiben a republikánusoknak sikerül megtartani legalább az egyik szenátori széküket Georgia államban, akkor a kezükben marad a törvényhozás. 

Az Egyesült Államokban a pártok figyelme Georgia államra szegeződik, ahol két fordulós szenátusi választásokat tartanak. Az első fordulón egyszerre több jelöltet is indíthatnak a pártok, a második fordulón viszont már csak két jelölt indul. Mindkét szék jelenleg republikánus szenátor birtokában van. Mindkét verseny szoros, azonban az egyik versenyben egy demokrata a másikban pedig egy republikánus vezet, és ha ez az állás maradna, akkor a republikánusok megtartanák a Szenátust.

A kettős választásra azért került sor, mert 2019 végén visszavonult Johnny Isakson republikánus szenátor, akinek a helyét Kelly Loaffer vette át. Isaksont 2018-ban újraválasztották, és az ő mandátumának maradék két évére pályázik a két jelölt.

A demokrata kihívó egy Raphael Warnock nevű prédikátor, aki a múltban több Izrael-ellenes kijelentést is tett és párhuzamot vont a palesztinok, illetve az amerikai feketék ügye között.

Az első fordulót Warnock nyerte, de a felmérések szerint Loaffer egy hajszállal vezet a baptista prédikátor előtt.

A másik verseny kevésbé szoros annak ellenére, hogy a demokraták rengeteg pénzt öltek a versenybe. Itt a republikánus David Perdue a nagy reklámhadjárat ellenére is vezet, és el is vitte az első fordulót. Azonban a demokraták várhatóan nagy erőket fognak megmozgatni, hogy Jon Ossoff ledolgozza a hátrányát.

A versenyben érdekes szerepe lehet a Georgiai zsidóságnak. Mivel a választás alig néhány ezer szavazaton múlhat, ezért a 120 ezer fős közösség támogatása mindkét oldalnak fontos lenne – írja a The Jerusalem Post.

Az amerikai zsidóság általában a demokratákat támogatja, azonban Georgiában váratlan fordulatként a zsidó szavazók 48%-a Donald Trumpra szavazott.

Ezt sokan annak tulajdonítják, hogy a helyi zsidóság jelentős részét a demokraták ellen fordította Raphael Warnock jelölése. Jon Osoff sem egy kimondottan Izrael-barát jelölt annak ellenére, hogy az édesapja zsidó. A férfi kampányát támogatta például az Izrael-ellenes JStreet is. Osoffhoz köthető egyébként minden idők legdrágább vesztes képviselői kampánya, ám ennek ellenére őt indították a szenátori székért is.

Dave Schecther, egy helyi zsidó újságíró azt nyilatkozta a The Jerusalem Postnak, hogy várhatóan döntő szerepe lesz Izraelnek a zsidó szavazók számára. Szerinte könnyen lehet, hogy 80% feletti lesz a zsidóság részvétele.

Tavaly Warnock az aláírását adta egy dokumentumhoz, amely szerint Izraelben apartheid van,  és a határvédelmi kerítését pedig a berlini falhoz hasonlította.

„Ha olyan ember indul a szenátusért, aki arról beszél, hogy milyen elnyomóak az izraeliek, meg olyanokat állít, hogy az izraeli kormány fegyvertelen palesztinokra lő, hát hogyan is szavazhatnál egy ilyen alakra?

– tette fel a kérdést Chuck Berk, az atlantai zsidó republikánus koalíció egyik vezetője.

A helyi demokrata zsidó vezetők szintén optimisták, szerintük Warnock Izrael-ellenes megjegyzései mellőzték a kontextust, mert a lelkész mindig támogatta a helyi zsidóságot.

A választásra január 3-án és január 5-én kerülhet sor.

Három évtizede nem szavazott annyi zsidó a republikánusokra, mint most

Floridában egy exit poll felmérése szerint a zsidók 41 százaléka Trumpra, míg 58 százalék Bidenre szavazott.