Járványügyi csiki-csuki

Bár épp csak elkezdte feloldani a koronavírus terjedése miatt elrendelt zárlatot Izrael, máris lassítaná a nyitás folyamatát.

Még csak a nyitás első két lépését kezdték meg a szeptember közepén bevezetett országos zárlat után, de az egészségügyi minisztérium jelentése szerint ismét 1 lett a járvány terjedési mutatója, ami azt jelenti, hogy miden egyes fertőzött megfertőz még valakit, vagyis jelenleg stagnál az új fertőződések száma. Ha ez a mutató egy alatt van, akkor a járvány visszaszorulóban van, ha viszont egy fölé emelkedik, akkor egyre jobban terjed a koronavírus-fertőzés. A zárlat nyomán szeptember végétől jelentősen egy alá esett, de a nyitás lépései, valamint a gyülekezési tilalom és a rendeletek be nem tartása, illetve a hatóságok általi be nem tartatása nyomán hetek óta ismét fokozatosan emelkedik a fertőzés mértékét jelző szám – írja a zsido.com.

A járványügyi szakemberek szerint csakis akkor szabad folytatni a nyitást, ha ismét 0,8 alá esik ez az érték. Jelenleg még csak az óvódások és az alsó tagozatosok járhatnak az intézményekbe, a többiek interneten tanulnak.

A nyitás harmadik lépéseként, jövő héttől az eredeti tervek szerint újabb osztályok, elsősorban az érettségizők térhetnének vissza az iskolapadba, és kinyithatnának a konditermek, a múzeumok és a bevásárlóközpontok, ugyanis jelenleg még csak az utcáról nyíló boltok működhetnek a második lépés részeként.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Izraelben télen rosszabbra fordulhat koronavírus-helyzet

A téli fűtésre használt légkondicionálók különösen a kisebb légterű irodákban, tantermekben serkenthetik a vírus terjedését.